Za tu komedii by měla letět i Rada Českého rozhlasu

Za tu komedii by měla letět i Rada Českého rozhlasu

Za tu komedii by měla letět i Rada Českého rozhlasu

Kdyby na dnešním mimořádném zasedání Českého rozhlasu sedělo více poslanců, než jen rebelující komunista Koníček, asi by radní nedožili rána.

Slušný parlament by ty ignoranty okamžitě odvolal.

Asi nemá smysl pozastavovat se nad tím, že se o generálním řediteli Českého rozhlasu Václavu Kasíkovi ještě před samotným zasedáním rady mluvilo jako o „bývalém řediteli“ a i on sám tak v televizním Dobrém ránu působil. Způsob, jakým sebejistí radní odvolání provedli, je ale do nebe volající a neměl by zůstat bez odezvy jejich nadřízených – poslanců.

Měnit během veřejného zasedání dvakrát za sebou jednací řád rady, jenom aby už byl Kasík odvolaný a aby se nedej bože nemuselo všechno o týden posunout, svědčilo o tom, že si radní do poslední chvíle nebyli jisti, zda by se jim právě za týden podařilo dát dohromady znovu šest hlasů potřebných pro sesazení Václava Kasíka z funkce. Vždyť na ten jediný poslední hlas čekali dva a půl roku!

My tě odvoláme, i kdybychom měli změnit zákon!

Poprvé radní měnili jednací řád proto, že podle původního mělo být hlasování tajné. Podruhé proto, že původní jednací řád nařizoval nejprve navrhnout odvolání ředitele a jmenovat tříčlennou sčítací komisi, která by poté vyhlásila termín hlasování na následující veřejné jednání rady, které se mělo konat nejdříve za týden. Jenže radní mezi první a druhou úpravou jednacího řádu už sčítací komisi zvolili, tak ji museli zase zrušit a volit znovu. Novou, která už mohla hlasování vyhlásit na té samé schůzi, v ten samý den. Zkrátka neuvěřitelné divadlo, a to všechno před zraky nevěřící veřejnosti a novinářů.

Radní by Kasíka klidně odvolali i beze změn jednacího řádu, na porušování pravidel je ale z hlediště určeného pro veřejnost hlasitě upozornil komunistický poslanec Koníček. Málem si za to vykoledoval vykázání z místnosti (stejné, kterého se později dostalo Kasíkovu blízkému spolupracovníkovi a bývalému rozhlasovému radnímu Štěpánu Kotrbovi). Sérii dalších úkonů pak předseda rozhlasové rady Jiří Florian opakovaně málem přešel, jako by už byly odhlasované - tak rychle chtěl mít Kasíkovo odvolání z krku.

Odvolat a rychle rozdat funkce

Osm bodů, z nichž radní Kasíka před hlasováním obvinili, odvolávaný ředitel přímo na místě vyvrátil. Chvílemi bylo dokonce vidět, jak se předseda Florian při ředitelově obhajobě stydí, jakou komedii pro něj i ostatní přítomné v sále připravili. Ještě „legračnější“ bylo Florianovo telefonování programovému řediteli rozhlasu Richardu Medkovi poté, co byl Kasík odvolán a radní chtěli Medka dočasně instalovat na jeho místo. Pane Medku, byl byste tak laskav a přišel nám říct, zda tuto nominaci přijímáte?

Samozřejmě že Medkovo jmenování prozatímním ředitelem bylo dopředu připravené. Od Kasíkova odvolání neuběhla ani čtvrthodina, a Medek už rozdával funkce výkonného a programového ředitele. Na námitku radní Márie Ptáčkové, že by asi bylo dobré nejprve se dotyčných zeptat, zda by ty funkce přijali, Medek bez skrupulí odpověděl, že je s nimi už dopředu domluvený. Za jeden ze svých hlavních úkolů pro své „dočasné“ ředitelování pak označil „bezproblémové“ zvládnutí podzimních předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. No jakpak by ne.

Medek není budoucnost tohoto rozhlasu

Kdo jen trošku sledoval Kasíkovo desetileté ředitelování v rozhlase, tomu jistě neušlo, že po výměně některých radních přede dvěma a půl lety začali noví členové rady stále více tlačit na jeho odvolání. Pokaždé se našel nějaký zástupný problém, radní sbírali jedno údajné provinění proti zákonu nebo Kodexu ČRo za druhým. Pořád jim ale scházel potřebný počet šesti hlasů. Poslední, šestý, se našel minulý týden u radního Pavla Hazuky.

Pro Kasíka je odvolání svým způsobem vysvobozením, protože vést rozhlas pod takovým psychickým tlakem musí být šílené. Poslanci by si měli položit otázku, zda je dobré mít radu, která Českému rozhlasu škodí, místo aby ho normálním způsobem kontrolovala. A jestli jim stojí za to, aby tato rada do funkce generálního ředitele instalovala člověka, který veřejně prohlašoval o posluchačích Českého rozhlasu, že nejsou budoucností tohoto národa. Podle mého názoru to pana Medka dopředu diskvalifikuje od samotné účasti v konkurzu. Byť se stal Kasíkovým dočasným nástupcem.


AUTOR JE ŠÉFREDAKTOREM SERVERU DIGIZONE.CZ



Související články:

Jan Potůček: ODVOLAJÍ ŘEDITELE ČESKÉHO ROZHLASU? A PROČ? (Reflex.cz, 22. 7. 2009)
V Českém rozhlase se podle všeho schyluje k odvolání generálního ředitele Václava Kasíka. Alespoň to tvrdí sám ředitel, který pro jistotu rozdává na všechny strany rozhovory, aniž by bylo jasné kdo, proč a jak ho chce odvolat.
Jan Potůček: NEJSEM BUDOUCNOSTÍ TOHOTO NÁRODA (Reflex.cz, 29. 10. 2008)
Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek prohlásí o posluchačích jednoho ze svých programů, že nejsou budoucností národa...