Zaplaťme. Ale naposledy!

Zaplaťme. Ale naposledy!

Zaplaťme. Ale naposledy!

Kauza dluhů po libereckém šampionátu v klasickém lyžování není nic překvapivého. Takhle končí snad každá megalomanská akce, ve které figuruje stát (kraj, město). Proč?



Na začátku je velký sen. Mistrovství světa v klasickém lyžování v zemi olympijské vítězky, olympiáda v Praze, hokejový šampionát v nové hale…

Vždy samozřejmě musíme být lepší, větší a úžasnější než ostatní před námi. Je nezbytné, aby byl areál nový a hokejová hala (pardon, aréna) nejmodernější, protože jde přeci o propagaci České republiky, která se nám vyplatí. Navíc vytřeme ostatním zrak.


Jenže nový areál je předražený, mistrovství končí desetimiliónovými dluhy, hokejová hala byla vlastníkovi na obtíž a nakonec se ukáže, že na olympiádu v Praze za jedenáct let (prý kvůli současné recesi) nemáme. Slibovaný zisk pro Českou republiku se promění v zisk několika firem, jednotlivců či skupin. Náklady pak platíme všichni.


Jak to při takových megalomanských akcích funguje, ukázal Liberec naprosto jasně. Schválený rozpočet se postupně rozroste, stát zvýší svoji účast a nakonec se to o pár (desítek či stovek) miliónů ještě přešvihne. Navíc, když ze státu či města tečou peníze, nezanedbatelná část z nich často skončí u spřízněných firem. Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu poukazuje na liberecké firmy Syner a Investing cz. Stavební firma Syner je častým vítězem místních zakázek a média upozorňují na to, že několik bývalých zaměstnanců firmy se pak dostalo do vedení města, například současný primátor byl v minulosti v Syneru ekonomickým náměstkem.
(Zde najdete Prohlášení společnosti SYNER, s.r.o., k medializaci zakázek souvisejících s MS 2009.)
Podobné akce ukazují, jakým zlem je podobné spojení veřejného a soukromého sektoru. Vždy jde nakonec o veřejné peníze a soukromé zisky.

Přesto jsem pro, aby stát dluhy mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci doplatil. Ale za jedné podmínky. Už nikdy stát na takovou megaakci nevynaloží ani korunu či euro z veřejného rozpočtu a vrátí se ke svým úkolům. Pokud by se tak stalo, pak se mi splacení dluhů MS z našich daní zdá dobrou investicí, kde se těch několik desítek miliónů vyplatí.

Obávám se ale, že z daní zaplatíme jak onen dluh, tak i další podobné výstřelky…


K tématu:

Vysvětlí Neumannová ztráty desítek miliónů?
Pavel Kovář: Vysvětlí Neumannová ztráty desítek miliónů? (Reflex.cz, 23. 6. 2009)
Světový lyžařský šampionát 2009 se v Liberci neměl konat. Naše země, v níž si podnikatelé s politiky hrají bezostyšně své hry a veřejnosti věší bulíky na nos, ještě nedospěla k pořádání takových akcí.


Související články:

J. X. Doležal: SLAVNOSTI ŠOUPANÉ (Reflex č. 9/2009)
Pátrání po smyslu rituálu, ze kterého soutěžící děti odvážejí sanitky. Libereckému mistrovství světa v lyžování už bylo věnováno tolik pozemské pozornosti, že je třeba podívat se na celou akci i z úhlu pohledu mimozemšťana.
Berou nám koule!
Tým Elektronické tužky: SNĚHULÁCI ŽALUJÍ: BEROU NÁM KOULE! (Reflex č. 9/2009)
Mistrovství světa v klasickém lyžování má na svědomí další nevinnou oběť: sněhuláky! Z jejich výpovědí běhá po zádech mráz.