Těhotné babičky

Těhotné babičky

Těhotné babičky

Je mi šestašedesát a čekám dítě. A vám do toho nic není, vzkazuje světu Britka Elizabeth Adeneyová, která se zřejmě brzy stane jednou z nejstarších rodiček planety.


Má pravdu, je to soukromá věc; ale myslet si snad něco můžeme. Asi každého napadne, jestli je těhotenství v takovémhle „požehnaném“ věku rozumné. A pravděpodobně při tom uvažování bude většina myslet spíš na dítě než na matku.


Jistě se dá říct, že umělé oplodnění ženy tohoto věku je „proti přírodě“. Příroda to vskutku nezařídila, zařídil to člověk. Máme tedy jásat nad posouváním hranic vědy?
Pravda, délka lidského života se pomalu, ale jistě prodlužuje. Dožíváme se vyššího věku, jsme v lepší kondici.
Změnilo se, alespoň u nás, také společenské prostředí a zvyklosti. Babičky a matky mé generace u provdané a přitom bezdětné ženy nad dvacet pochybovačně přemítaly, jestli „je všechno v pořádku“. Za mě se pochyby vynořovaly zhruba s překročením pětadvacátých narozenin. Pak už to bylo „ňáký divný“. Dnešní ženy a jejich okolí jsou v klidu tak do třiceti.
Nejstarší doloženou matkou na světě je v současnosti sedmdesátiletá Indka Omkari Pamwar, která loni přivedla na svět zdravá dvojčata. V Británii zatím drží pochybný rekord Patricia Rashbrooková, jež porodila ve dvaašedesáti. Překvapivě právě její gynekolog, Ital Severino Antinori, není z nastávajícího mateřství Elizabeth Adeneyové zrovna nadšený. „Domnívám se, že nejpozdější vhodný věk, kdy může žena zvažovat těhotenství, je třiašedesát let. Důvodem je prostý fakt, že průměrný věk, kterého se ženy dožívají, je třiaosmdesát let a dítě potřebuje matku nejméně do osmnácti až dvaceti let svého věku,“ uvedl v debatě, která vypukla po zveřejnění těhotenství Adeneyové.
No nevím. Elizabeth Adeneyová vypadá – alespoň na fotkách – dobře a cítí se prý skvěle. Na svůj věk. Je jí zhruba tolik, co babičkám mých dětí, z nichž nejstarší dcera spěchá k dospělosti. A babičky jí těžko stačí. S dechem, s vitalitou, s orientací v dění.
A když už zvažujeme vhodnou horní věkovou hranici pro matku, existuje také pro otce?