Dali nám do rukou mávatka a řekli, jak volat sláva

Dali nám do rukou mávatka a řekli, jak volat sláva

Dali nám do rukou mávatka a řekli, jak volat sláva

Podělte se s námi o dvacet a více let starší vzpomínky na první květnový den.
Byl první máj, svátku práce čas!

Nejdřív skutečnost, že máme v aktuálním čísle tištěného Reflexu exkluzívní rozhovor s Jaromírem Nohavicou. Pak pohled na kalendář - zítra je přece prvního května - a připomenutí si letitého bardova legendárního songu Mávátka.
Asociace za asociací a redakcí už zní několik bizarních, třebas zprostředkovaných historek o tom, jak se ještě před dvaceti lety (a dříve) slavil první máj povinně. Měli jsme přece socialismus a svátek práce byl svátek práce, tak jaképak copak?!

Vzpomente si také třeba na kontroly prezence v průvodu a příděl mávátek? Nebo naopak na důmyslně rafinované triky, jak se účasti v hromadně povinné oslavě práce vyhnout? Napište nám o svých tehdejších zážitcích do diskuse zde pod článkem. Jistě budou dnes již veselé. Nic proti svátku práce, samozřejmě! – Jak totiž napsal Bohumil Hrabal: Práci čest! Když je dobře zaplacena, tak čest! Ano, buďme za ni vděčni. Ale buďme také rádi, že už ji dvě desetiletí nevzdáváme hold z musu!
Z redakce Reflexu vám přejeme, aby pro vás první máj byl zejména tím, co o něm vybásnil jiný český klasik Karel Hynek Mácha, tedy časem lásky! A práci můžete oslavit prostě třeba tak, že si pořádně užijete povinnostmi nerušené zasloužené volno. Po prodlouženém víkendu se těšíme na vaše diskusní prvomájové příspěvky.
Pro připomenutí:
Nohavicova píseň MÁVÁTKA (zvukový záznam z roku 1986):





V aktuálním Reflexu 18/2009 čtěte exkluzívní rozhovor Milana Tesaře s Jaromírem Nohavicou
JSEM ALKOHOLIK, KTERÝ NEPIJE
s fotografiemi Tono Stana, jenž se zároveň umístil v naší aktuální anketě odborníků OSOBNOST XX - FOTOGRAFIE. Reflex 18/2009 vyšel 30.4.2009