Top téma: V číslech, obrazech a slovech...

Top téma: V číslech, obrazech a slovech...

Top téma: V číslech, obrazech a slovech...

V sobotu se v Ústí nad Labem sešli pravicoví extremisté. Zajímá vás, kolik to celé stálo, jak to tam vypadalo a jaká opatření nabízejí naši politici?



FOTOGRAFIE
pořídil Tomáš Zahradník.




ČÍSLA
připravila ČTK.
Při sobotním pochodu svolaném organizací Autonomní nacionalisté se v Ústí nad Labem sešlo zhruba 500 pravicových extremistů.
Náklady na bezpečnostní opatření odhaduje policie minimálně na šest miliónů korun. (Náklady města zatím nejsou vyčísleny.)


Celkem bylo v Ústí nad Labem v sobotu nasazeno více než 1400 policistů, z toho zhruba 900 těžkooděnců a příslušníků zásahových jednotek. V pohotovosti byly i vodní děla, obrněné transportéry a další technika.
Pochod se obešel bez zranění, policisté předvedli 15 lidí. Těžkooděnci z trasy pochodu vytlačili zhruba 200 lidí, kteří u hotelu Vladimir proti pochodu protestovali.
Náklady na loňské policejní manévry kvůli dvěma říjnovým a jedné listopadové akci pravicových radikálů v Litvínově policie a litvínovská radnice vyčíslily asi na 40 miliónů korun.





SLOVA, SLOVA, SLOVA...
dodali naši politici.
Mirek Topolánek (ODS), premiér v demisi:
Stát chce proti pravicovému extremismu bojovat nejen represí, ale také prevencí, která by měla odstranit jeho kořeny. Nová strategie, která obsahuje celou řadu konkrétních kroků, by měla být přijata na posledním zasedání nynější vlády za dva týdny.
Ivan Langer (ODS), ministr vnitra vlády v demisi:
Úřady se chtějí víc než dřív orientovat na prevenci, komunikaci a vzdělávání; nejen v justičních orgánech a policii, ale také směrem k partnerům v samosprávách, ve školách.
Jiří Paroubek, předseda ČSSD:
Pokud má být boj s neonacisty úspěšný, je po zkušenostech s praktickou politikou především ministrů ODS v zájmu všech, kdo myslí boj s pravicovým extremismem vážně, aby po volbách v říjnu 2009 realizovala boj s extremismem jiná vláda.

Zdroj ČTK





K tématu:

Extremisté a „obyčejní bílí lidé“
Stanislav Krupař: Fotoreportáž EXTREMISTÉ A „OBYČEJNÍ BÍLÍ LIDÉ“ (Reflex online, 20. 4. 2009)
„Solidní“ občan si zakřičel: „Cikán není člověk, cikán je dobytek!“ a pak si koupil placku s logem DS, kus za 35 korun...
J. X. Doležal: VÁLKA SAMOLEPEK (Reflex online, 20. 4. 2009)
Kolem nesporně ohrožující neonacistické demonstrace v Ústí nad Labem proběhla i skrytá válka opravdu dětinského typu. Lepilo se...
Lucie Macková: MÁ POVRCHNÍ SETKÁNÍ S NEONACISTY (Reflex online, 22. 4. 2009)
Do první třídy jsem se těšila. Jenže – dostala jsem učitele Karla. Říkejme mu třeba Mašlička, nechci ho veřejně kompromitovat, i když v té době bylo na našem malém městě všeobecně známé, že je členem Republikánů Miloslava Sládka. Doufám, že se za to dneska stydí...