Frajer Schwarzenberg v Bosně

Frajer Schwarzenberg v Bosně

Frajer Schwarzenberg v Bosně

Kníže Karel Schwarzenberg, jeden z nejoblíbenějších českých ministrů, podnikl svou zřejmě poslední zahraniční cestu ve funkci šéfa české diplomacie. Včera skončila jeho dvoudenní návštěva Sarajeva...

Kníže Karel Schwarzenberg, jeden z nejoblíbenějších českých ministrů, podnikl svou zřejmě poslední zahraniční cestu ve funkci šéfa české diplomacie.
Devátého dubna ve tři hodiny odpoledne skončila jeho dvoudenní návštěva Sarajeva, hlavního města federace Bosny a Hercegoviny.
Ministři zahraničních věcí předsednického tria Česka, Francie a Švédska se sešli v bosenské metropoli, jejíž zdi jsou dodnes plné děr po kulkách z jugoslávské války, aby potvrdili, že Evropská unie má zájem na zlepšení stavu v nábožensky, etnicky a státoprávně velmi komplikované zemi. Česká republika navíc věnuje oblasti západního Balkánu zvýšenou pozornost jakožto jedné z priorit svého předsednictví v Radě EU.


„Musejí přidat a udělat své – nic nespadne z nebe. Chtěli bychom pokročit v integraci Bosny do Evropy, ač já se toho jako ministr už nedožiju,“ vyjádřil se speciálně pro přítomné české novináře ministr Schwarzenberg k problému přelomového období, kdy má Bosna a Hercegovina na dosah splnění pěti podmínek a dvou cílů pro ukončení dohledu Úřadem vysokého představitele mezinárodního společenství. Tím je od března Valentin Inzko.
Tento diplomat dříve působil v ČR, proto situaci Bosny a Hercegoviny mohl kritizovat velmi dobrou češtinou: „Republika srbská zvládla transformaci lépe než my. Státní správa je přebujelá, každý z deseti kantonů má vlastní vládu. Do Bruselu je to 5000 kilometrů, tedy nějakých 150 maratonů. A to je dlouhá cesta, ne?“

Federace má problém zejména s řešením otázek státního a vojenského majetku. Úřad vysokého státního představitele bude po svém uzavření nahrazen úřadem zvláštního představitele EU, který bude také vedoucím evropské delegace v BaH. Tím se stát vnitřně posílí a zároveň nakročí směrem k integraci do evropských struktur.
Ministr Schwarzenberg v projevu po setkání s členy kolektivního předsednictví Bosny a Hercegoviny vyjádřil jak kritiku pomalosti BaH v implementaci požadavků EU, tak podporu ve snahách státu připojit se k zemím Evropské unie, a zároveň demonstroval český zájem na změně vízové politiky.

Mimochodem, kníže se opět projevil jako frajer, jak ho ostatně popisuje sama jeho tisková mluvčí Zuzana Opletalová (ex-ČT) v rozhovoru pro aktuální číslo ženského magazínu Ona DNES. Na nohou měl sice k šedému obleku hnědé papuče, ale hovořil před oponou kamer a novinářů spatra příjemnou angličtinou znamenitě (a tak dlouho, až ho překladatelka musela zarazit).
Po vystoupení v parlamentu země a obědě s ministrem zahraničí BaH Svenem Alkalajem (ten je mimochodem ve městě, jež disponuje devadesátiprocentní muslimskou většinou, více než stovkou mešit a postupující náboženskou radikalizací, zcela netypicky židovského původu) odletěli diplomatičtí představitelé spolu s velvyslancem ČR v Bosně a Hercegovině Jiřím Kudělou a jeho týmem oslavit domů Velikonoce. To by se jim ve městě, kde už katoličtí Chorvaté žijí jen sporadicky, zřejmě nepodařilo.