Je to věda!

Je to věda!

Je to věda!

Kteří vědci jsou z českého údolíčka vidět za hranicemi? Které vynálezy se dostaly na stránky prestižních vědeckých časopisů? Naše pátrání po Osobnosti XX pokračuje.

Naše pátrání po Osobnosti XX pokračuje. Tentokrát volili vědci nejvýznamnějšího ze svého kruhu. Stal se jím Antonín Holý.

V naší speciální příloze se dozvíte, kteří vědci jsou z českého údolíčka vidět za hranicemi, které vynálezy se dostaly na stránky prestižních vědeckých časopisů. Najdete tu rozhovor s profesorem Holým a úvahu nad tím, jak udržet české teoretiky i výzkumníky doma přes malé investice státu do výzkumné infrastruktury a přes propast mezi platy českých a evropských vědců.

„Hitparádu“ osobností a objevů prosím berme s rezervou – jak napsal americký spisovatel (a biochemik) Isaac Asimov: „Nejvíc vzrušující výrok, který lze slyšet ve vědě a který zvěstuje nové objevy, není Heuréka! (Našel jsem!), ale To je legrační...“
I když zaměstnanci prestižních laboratoří často cedí krev při sprintu za co nejrychlejší publikací výsledků či hlášení patentů a americké univerzity si z pobřeží na pobřeží přetahují vyučující, vítězem všech těchto utkání bude lidstvo jako celek.
A který český vynález v uplynulých dvaceti letech nejvíce ovlivnil vývoj světové vědy a přispěl k pokroku lidstva? Z nominace podle vědců i Reflexu vzešlo následujících šest favoritů. Jaký názor máte vy?