Nejlepší obrana je Topolánkův útok

Nejlepší obrana je Topolánkův útok

Nejlepší obrana je Topolánkův útok

Kromě důkazů o manipulovaných volbách má premiér v posledních dnech hlavně hromadu starostí. Nejvíc vrásek na čele...

Mirek Topolánek má prý důkazy o tom, že loňská prezidentská volba byla manipulovaná. Kromě toho má však v posledních dnech hlavně hromadu starostí. Nejvíc vrásek na čele mu přidělal poslanec Wolf a kamarád Dalík.
Přeběhlý poslanec a bývalý člen ČSSD Petr Wolf, který v poslední době několikrát podržel Topolánkovu vládu při klíčových hlasováních, od léta loňského roku čelí podezření, že jeho firma zneužila dotaci od ministerstva životního prostředí.

JEDNA POTÍŽ ZA DRUHOU

Před pár dny pak Česká televize v pořadu Reportéři ČT odhalila nejen další podivné podrobnosti o jedenáctimiliónové dotaci, ale také to, že se premiérův kamarád Marek Dalík pokusil přemluvit redaktora ČT, aby televize reportáž o Wolfovi neodvysílala, protože by v takovém případě byla ohrožena vláda. O pomoc Wolfovi ho prý požádal sám premiér. Dalík nepřitížil Topolánkovi poprvé, mnoho lidí ho kvůli „šikovnosti“, jakým předsedovi vlády pomáhá, stejně podezřívá z toho, že ho nastrčil Jiří Paroubek.
Tato rána přišla v době, kdy se opět rozhořel spor o kauzu Čunek, kdy vláda stáhla ze sněmovny smlouvy o americkém radaru v obavách o jejich neschválení, kdy se opět řeší spis Krakatice o napojení organizovaného zločinu na politiky, kdy Topolánek neustále čelí tlaku kvůli předsednictví Česka v Evropské unii a kdy z vládních zelených vystoupily dvě poslankyně. Paroubek navíc vycítil příležitost a tváří v tvář zmenšujícímu se náskoku jeho strany ve volebních preferencích se pokusí kabinet svého soka opět svrhnout. Tentokrát má velkou šanci.
TOPOLÁNKŮV ÚTOK

Nejlepší obrana je útok, a tak když už bylo Topolánkovi nejhůř, oznámil na středečním jednání Poslanecké sněmovny při vysvětlování Dalíkových aktivit, že má důkazy o manipulaci loňské prezidentské volby ze strany socialistů. Také zopakoval, že za vším stojí někdejší šéf rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, který je dnes zodpovědný za marketing ČSSD.
Snad má Topolánek pravdu. Snad se jen snaží oddálit pád vlády až na dobu po předsednictví. Každopádně to však začíná vypadat na variantu předčasných listopadových voleb, o kterých někteří mluví jako o hotové a dohodnuté věci. Způsob boje o poslance Wolfa značí, že už je to opravdu poslední poslanec opozice, který připadá v úvahu při podpoře vlády. A Topolánek už se po tom, co od voleb v Česku zažívá, asi těší na to, že se stane českým komisařem v Bruselu, bude zapomenut stejně jako Vladimír Špidla a bude mít klid. Kdo ale bude příštím českým premiérem?


Související články:

Lenka Krbcová: TOPOLÁNEK: VOLBY BYLY MANIPULOVANÉ! (Reflex online, 18. 3. 2009)
„Ono když se něco manipuluje z obou stran, tak výsledek může být vlastně nezmanipulovaný,“ říká o volbě prezidenta v aktuálním rozhovoru politolog BOHUMIL DOLEŽAL.
Sociální demokraté uvádějí postup premiéra Mirka Topolánka a Marka Dalíka v kauze bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa jako důvod pro hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Jaký názor máte vy? PŘEJETE SI PÁD VLÁDY? Hlasujte v anketě (Reflex online, 18. 3. 2009).