Husky psi a krásná blondýna

Husky psi a krásná blondýna

Husky psi a krásná blondýna

Naloží do auta šestnáct psů, tři sta padesát kilo granulí a čtyři sta kilo masa. Pak taky kartáček na zuby, červenou...

a modrou kombinézu, pár polárnických bot, dva severské svetry, rukavice, čepice, slivovici a jelení lůj. JANA HENYCHOVÁ (37) vyráží na svůj životní závod.


Blondýna z Horního Maxova je několikanásobná mistryně České republiky a dvojnásobná mistryně Evropy v musheringu. V sobotu 7. března ráno se postaví na saně a povede psí spřežení skrz nejsevernější cíp Norska. Tisíc kilometrů nonstop může urazit přibližně za osm dní. Podmínkou zdárného dojetí je, že ji do cíle potáhne minimálně šest z původních čtrnácti psů.
„Když to zvládnu, budu zřejmě na konci sil, projedu cílem úplně vyčerpaná a přivázaná k saním, aby mě psi neztratili.“ Jana Henychová je prvním Čechem, který v tomhle závodě kdy startoval. Už druhý měsíc žije v pronajaté chatce na trati a spolu se svými psy přivyká severským podmínkám.
Stejně jako celý rok doma ji i tady v šest vzbudí vytí. „Každé ráno, přesně v šest, celých těch pět let, co s nimi žiju, se ozve čisté zavytí. Trvá minutu a je to naprosto výjimečný krásný zvuk. Užít si ho můžu vždycky, když se přestanu bát lidí.“

Proč se Jana začala lidí bát, jak se žije se smečkou psů a o opuštěné sukni na půdě se dočtete v rozhovoru v Reflexu č. 10, aktuální dění v norské Altě můžete sledovat na stránkách www.huskies.cz. Další informace najdete také na oficiálních stránkách závodu www.finnmarkslopet.no.


„Bez muže se obejdu, bez psů ne,“ říká žena, která se psy snídá, obědvá i večeří, vysedává s nimi na gauči a spí v posteli. Samoty se ale nebojí. „I lidi, kteří mají rodinu mohou být nakonec sami.“