Arbeit macht Rath

Arbeit macht Rath

Arbeit macht Rath

Zdeněk Škromach: „JE TO MALÝ ČESKÝ HAIDER A STŘEDNÍ ČECHY BUDOU JEHO KORUTANY.“ Nějakého toho ...

doktora Ratha má každá země ...
Ve Francii se jmenuje Le Pen, na Slovensku Mečiar, ve Švýcarsku Blocher a v Rakousku jako mistr politické demagogie donedávna kraloval korutanský hejtman Haider. Jaká jsou specifika českého DAVIDA RATHA?


„Je to brouk Pytlík, který rozumí všemu. Vždycky něco vypustí a vedení strany to pak musí hasit.“ Tato slova na adresu hejtmana Ratha nepronesl jeho středočeský konkurent Petr Bendl z ODS, ale místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach. K dobru nám navíc vypráví historku o Rathově chování krátce po listopadových krajských volbách.
KOUŘ Z PISTOLE
„Na první setkání nově zvolených hejtmanů měl přinést návod, jak zajistit proplácení poplatků u lékaře. I když na to měl tři měsíce, nezvládl to. Jako malý kluk tam nešel a nezvedal ani mobil. Tím mě trochu zklamal. Jakmile vycítí, že kritizován, útočí. Je to náš malý český Haider a střední Čechy budou jeho Korutany,“ nebere si v rozhovoru s Reflexem Škromach servítky.
Nakonec se trpce ušklíbne: „Tedy, nepřeji mu, aby jako Haider skončil! Je ale pravda, že jeho hlavní heslo je: Není důležité, co se děje, hlavně že se kouří z pistolí.“
Zdeněk Škromach nevědomky předpověděl aféru, která vypukla o několik týdnů později, když Rath v rozhovoru pro Lidové noviny vysekl poklonu hospodářské politice Adolfa Hitlera. Nacistický vůdce podle něj orientací na zbrojní průmysl a veřejné projekty dal lidem práci a uchránil Německo od dopadů světové hospodářské krize.
Ano, celý Haider!


Celý článek ARBEIT MACHT RATH najdete v Reflexu č. 6.

Pavel Šafr, šéfredaktor: STOP POPULISMU, stanovisko redakce týdeníku Reflex (Reflex online, 5. 2. 2009)

Co si myslíte o Davidu Rathovi vy?