George W. Obama u kormidla

George W. Obama u kormidla

George W. Obama u kormidla

Za tržního fundamentalisty George W. Bushe došla americká ekonomika na pokraj zhroucení a Barack Obama, který ...

se tento týden oficiálně ujal úřadu, ji napraví, doufají američtí voliči. Kéž by to bylo tak jednoduché.
G. W. Bush by se rád zapsal do historie jako prezident, který po 11. září 2001 podpořil ekonomiku a zajistil Američanům bezpečnost. Ve skutečnosti se zapisuje jako prezident, který svému nástupci odevzdává zemi s rekordní nezaměstnaností a v hluboké recesi. Demokraté republikánovi Bushovi rádi vytýkají, že finanční krizi způsobil radikální deregulací. To je ale mýtus.
Poslední velké uvolnění finančních trhů přinesl zákon podepsaný ještě Billem Clintonem v roce 1999, který povolil komerčním bankám angažovat se i v investičním bankovnictví. Tehdejší ministr financí a dnešní Obamův poradce Larry Summers zákon chválil za „podporu finančních inovací, snížení nákladů na kapitál a zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti“.

REGULÁTOR BUSH

Za Bushovy vlády naopak v některých oblastech regulace přibylo. Například takzvaný Sarbanes-Oxleyho zákon v reakci na velké účetní skandály zpřísnil požadavky na vedení účetnictví a podávání informací o firmách obchodovaných na burze. Administrativa se snažila i o větší regulaci hypotečních agentur, Fannie Mae a Freddie Mac, narazila ale na odpor demokratů. V oblasti finančních derivátů či hedgeových fondů se pravidla nezpřísňovala – jenže bublina na trhu nemovitostí by se nafoukla deriváty nederiváty.
Kdyby Bush skutečně chtěl deregulovat, nedával by ministru financí do rukou exkluzivní moc rozhodovat o miliardových injekcích do krachujících investičních bank a neposílal tak trhům vzkaz: „můžete riskovat jak chcete, v případě potřeby vás zachráníme“. A to udělal.
Co tedy s ekonomikou provede čerstvě inaugurovaný Barack Obama? Slibuje vytvořit nebo zachránit tři až čtyři milióny pracovních míst. Nějakou dobu to potrvá, účinek stimulačního balíčku se má projevit hlavně v letech 2010 a 2011. Podle logiky Obamových ekonomů je cestou z recese utrácet, utrácet a zase utrácet. Peníze „probublají“ ekonomikou a všichni se budou mít lépe. Utrácet se bude na stavby a opravy silnic či mostů, ale také na „zelenou“ energetiku nebo na školství. Chystá se zvýšení podpory v nezaměstnanosti, rozpočtová pomoc jednotlivým státům i daňové úlevy pro střední třídu. Celkem má balíček stát necelých 800 miliard dolarů, což odpovídá zhruba třetině současného federálního rozpočtu. Učebnicové vzorečky ovšem v realitě nebudou fungovat tak jako na papíře. Vládní ekonomové nejsou kouzelníci a těžko mohou zajistit, aby jejich výdaje skutečně zaměstnaly nezaměstnané, tj. aby nevyvolaly přesun lidí a kapitálu od soukromých investic směrem k veřejným.

LÉK NA KRIZI

Jak navíc ukazuje příklad Japonska, masivní výdaje na infrastrukturu nejsou zázračnou pilulkou. Podle amerického japanologa Alexe Kerra „tucty vládních agentur (v Japonsku) vděčí za svoji existenci jen snaze vymyslet nové způsoby přerývání země“. Mezi lety 1995 a 2005 stát na veřejné práce, často stavby mostů „odnikud nikam“, utratil několikanásobně více než USA. Krátkodobě to vytvořilo iluzi růstu, dlouhodobý prospěch pro Japonce je pochybný.
Vládní projekty mají za cíl „vytvořit pracovní místa“, ne uspokojit potřeby zákazníků, a pouze udržují pracovní místa byrokratů, místo aby je donutila vyhlásit bankrot a jít z cesty obyčejným Američanům. Kromě toho centrální banka jako lék na krizi aplikuje to, co k ní velkou měrou přispělo, tedy politiku „levných peněz“. Ani na tom střídání v Bílém domě nic nezmění.
Obamovo heslo „change“ tak možná nebude znamenat „změna“, ale druhý význam tohoto slova, tedy „drobné“. Drobné, které občanům zbudou poté, co vláda vyhodí jejich peníze oknem a zbytek znehodnotí inflací.

AUTOR JE SPOLUPRACOVNÍKEM FINMAG.CZ


Související články:

Veronika Bednářová: NENÍ TO BŮH. JE TO POLITIK (Reflex č. 4/2009)
„Nejrůznější voliči si do Obamy projektují nejosobnější sny. Jasně. Poslali objednávku v podobě hlasu, teď očekávají zboží. Přes Internet chodí do pěti dnů. “
Foto whitwhouse.gov

Anketa: VYVOLÁVÁ VE VÁS NÁSTUP BARACKA OBAMY DO ÚŘADU NĚJAKÁ OČEKÁVÁNÍ? (Reflex online, 22. 1. 2009)
„Barack Obama se stal 44. prezidentem Spojených států amerických. V inauguračním projevu prohlásil, že chce USA změnit ...“

Foto profimedia.cz

Ondřej Formánek: HARMONIE V RIVALITĚ? (Reflex č. 50/2008)
„Obama se při sestavování kabinetu inspiroval A. Lincolnem ...“
Foto Jan Šibík

Ota Ulč: OBAMA: HVĚZDA BEZ OBSAHU (Reflex č. 47/2008)
„Kde politicky stojí nový americký prezident? Na tuto otázku se pokouší odpovědět Čechoameričan OTA ULČ, spisovatel, který dlouhá léta působil také jako politolog na americké univerzitě v Binghamtonu.“
Foto profimedia.cz

Petr Holec: BÍLÝ BŮH V HLAVĚ (Reflex č. 47/2008)
„Georgie: místo, kde by mnozí černocha nevolili, ani kdyby jim odpustil všechny daně ...“