Všechny naše republiky – od Bati <br>k Evropské unii

Všechny naše republiky – od Bati
k Evropské unii

Všechny naše republiky – od Bati
k Evropské unii

Vážené čtenářky a čtenáři, symbolicky – před Dnem české státnosti – vychází v sobotu 27. září Reflex speciál Všechny naše republiky aneb Devadesát let od Bati k Evropské unii.

Milí čtenáři, děkuji. Jen díky Vašemu velkému zájmu o únorový speciál Reflexu s názvem Všichni naši prezidenti mohlo nyní vzniknout jeho volné pokračování.
Hlavní téma se tentokrát točí kolem vyhlášení republiky a dalšího vývoje samostatného státu. Je to skutečně tak: republika bude mít 28. října devadesát let.


Při koncipování jsme vyšli ze staré sportovní zásady, že vítězná sestava se nemění. Ve speciálu se Vám proto představí všichni autoři z minulého čísla plus dvě nové posily. V úvodu Vás spisovatel Ludvík Vaculík už tradičně provede malými i velkými dějinami uplynulých devíti desetiletí. Podobně jako slavné fotografie ilustrující naši historii.
V bloku Jak šly dějiny Vám nabídneme nezvyklý pohled na zákulisí vzniku Československa (B. Pečinka) a specifický styl různých režimů na tomto území až do současnosti (J. Mlejnek jr.).
Historii ovšem netvoří jen politici, ale také nejlepší ve svém oboru, jejichž příklad má vliv na veřejný život. V rubrice Portréty osobností proto zařazujeme profily podnikatele Tomáše Bati (M. Tomaštík) a fotbalisty Josefa Bicana (V. Houška).
Je vždycky osvobozující, když se na naše ustálené způsoby myšlení a životní styl podívá někdo zvnějšku. Když k tomu používá jemnou ironii jako americký politolog (A. Roberts), je výsledkem jistá úleva z „těžkých“ dějin, jimiž jsme museli od roku 1918 procházet.
Překvapivý pohled na hranice českého státu nabízí v části Jinýma očima další z autorů (P. Sokol). Dozvíte se, jakým způsobem jsme v roce 1919 získali centrum moravského vinařství a že jsme nebyli daleko od nabytí africké kolonie Togo.
Závěr patří čtenářsky oblíbené rubrice Co by, kdyby historie. Jiří Ješ zde nahlas uvažuje, co by se stalo, kdyby Spojené státy nevstoupily do první světové války. Říká, že by nevzniklo Československo, takže zřejmě ani tento speciál o devadesát let později. Další autor (J. Mlejnek jr.) Vás zase seznámí s fiktivní Západočeskou demokratickou republikou.
Závěrem bych chtěl také poděkovat všem spolupracovníkům, bez nichž by tato publikace nevznikla.
Pěkné čtení a doufám, že se opět někdy v budoucnu setkáme.
Bohumil Pečinka, editor


Reflex speciál VŠECHNY NAŠE REPUBLIKY (Devadesát let od Bati k Evropské unii) vychází symbolicky v sobotu 27. září – před Dnem české státnosti.