Paroubkův harmonogram

Paroubkův harmonogram

Paroubkův harmonogram

Napřed úspěšným premiérem, pak prezidentem. Tak si – podle včerejšího vyjádření v TV Prima – představuje předseda sociálních demokratů svůj další pobyt ve vysoké politice. Zkusme si představit, jak by jeho vize vypadala zobrazena na reálné časové ose.


Pokud dnešní vláda vydrží do konce řádného volebního období, může se Paroubek stát premiérem nejdříve v červnu–červenci roku 2010. Prvním předpokladem je sestavit silnou koaliční vládu a postavit se do jejího čela. (Silná koalice by mohla představovat problém, protože Lidový dům zatím torpéduje jakoukoliv snahu o změnu volebního systému směrem k možnosti sestavení většinového kabinetu).
Naproti tomu není vůbec těžké představit si, co v pojetí Paroubka znamená „být úspěšným premiérem“. To už nám v plné síle předvedl, když v roce 2005 vystřídal bytového vykuka Stanislava Grosse: Válcování koaličních partnerů (o lidovcích kdysi např. prohlásil, že je ve vládě sice nepotřebuje, ale zároveň mu nevadí), rozsáhlá korupce vybraných sociálních skupin (pastelkovné, mobilovné, zvyšování sociálních dávek, podpor v nezaměstnanosti, finanční dárky důchodcům, atd.), brutální zadlužení země, kriminalizace opozice, korupční skandály, útoky proti svobodě tisku atd. Zvláště podaří-li se plán levice na legitimizaci komunistické strany a tato se stane přímo nebo nepřímo (tichá podpora) vládní stranou, máme se nač těšit …
Aby však Paroubek mohl sám sebe pasovat do role úspěšného premiéra, musel by vydržet v čele vlády celé volební období. Tedy do roku 2014. Jenže to už bude na Hradě více než rok sedět nástupce Václava Klause. Co teď s tím? Přece Jiří Paroubek neodejde od rozdělané exekutivní práce a neprohlásí: Už mě to nebaví, jdu na Hrad! To se od člověka, jemuž tak leží na srdci osud naší země, jistě čekat nedá. Stejně tak ovšem nelze věřit, že by se nedočkavému parnímu válci chtělo čekat až do dalšího termínu prezidentských voleb v roce 2018. To už by se volitelům mohlo jméno Paroubek a zupácké metody, které zavádí do českého politického prostředí, úplně omrzet.
Samozřejmě ještě existuje jedna varianta, která nyní leží na stole: Vyvolat kvůli třenicím uvnitř koaličních stran předčasné volby tak, aby to šéfovi Lidového domu časově „klaplo“. Nechejme se překvapit. Ať tak, či onak, ideální by asi bylo, kdyby se o prezidentský úřad Paroubek nakonec opravdu ucházel a v něm by jej porazil silný, respektovaný a slušný politik. Snad by pak už od Paroubka byl na politické scéně na věky pokoj.



Byl by Jiří Paroubek prezidentem podle vašeho gusta? O tom jste hlasovali už v dubnu 2007.
A jak to dopadlo? Podívejte se: PAROUBEK FOR PRESIDENT? CO VY NA TO? (Reflex online, ankety, 23. 4. 2007)