Jezte maso!

Jezte maso!

Jezte maso!

Jíte-li maso, přispíváte ke globálnímu oteplení. Aspoň to tvrdí indický předseda Mezivládního panelu pro klimatické změny Rajendra Kumar Pachauri. A své tvrzení dokládá čísly, z nichž vyplývá, že produkce masa uvolňuje do atmosféry více skleníkových plynů oteplujících planetu než doprava.


Je jasné, jaký bude mít Pachauriho výzva další osud: Lidé zblblí konzumním způsobem života se nad ní maximálně zasmějí a dále se budou nezřízeně ládovat steaky a oteplovat planetu. Což je přesně ta chvíle, kdy prostě musí zasáhnout politici – aspoň ti, kteří si chtějí zachovat před lidstvem tvář a zbytky odpovědnosti.
Když například Evropská komise hodlá u nově vyráběných aut do několika let brutálně snížit emise oxidu uhličitého, měla by podle principu padni komu padni stejně razantně zasáhnout i u zemědělské zvířeny. Země, jejichž skot bude produkovat více emisí, než komisaři povolí, tak budou buď platit penále do bruselské pokladny nebo prodávat emisní limity státům, které se chovem skotu příliš nezabývají, případně je s nimi vyměňovat za emise průmyslové. Zvířecí emise se tak zařadí do čilého výměnného prvobytně pospolného obchodu, který mezi zeměmi EU panuje už dnes.
V Bruselu se následně vyčlení speciální strukturální fond na dotace těm farmářům, kteří „emisní“ skot nepěstují, ale samozřejmě i těm, kteří jej pěstují (nejvíce dostanou ti francouzští). Vlády spustí drahé reklamní kampaně, kde budou hrát hlavní roli pšoukající kravičky, s apelem na děti i jejich rodiče – nejezte maso, posílíte mír! Nad evropskými pastvinami začnou přelétávat satelitní družice a běda těm, kteří rozšíří svá stáda o více, než mají uvedeno v povolenkách. Bude se vybíjet, jako ve slavných dobách nemoci šílených krav!
Že je to všechno nesmysl? Samozřejmě. Stejně jako podíl krav na změnách klimatu. Ale pro jistotu si dejte steaků, kolik se do vás vejde. Zanedlouho možná zdraží a následně přestanou být k dostání.