Terorismus. Terorismus! Terorismus?

Terorismus. Terorismus! Terorismus?

Terorismus. Terorismus! Terorismus?

Počet útoků teroristů podle tří renomovaných celosvětových databází roste, tvrdí americký politolog Faríd Zakaría. Ale jen zdánlivě. Ve skutečnosti je terorismus zřejmě na ústupu. Jen není jasné proč.


Nad terorismem se Zakaría zamyslel v posledním čísle časopisu Newsweek. Odvolává se přitom na studii z kanadské univerzity Simona Frasera, která porovnávala několik databází teroristických činů. Výsledkem bylo, že podle všech zdrojů roste počet teroristických činů, anebo alespoň výrazně roste počet obětí. Například podle Memorial Institute for the Prevention of Terror (jde o organizaci placenou úřady USA) vzrostl mezi léty 1998 až 2006 počet mrtvých po útocích teroristů o neuvěřitelných 450 procent. Ostatně, tahle informace se objevila i v tisku. A třeba známý „skeptický ekolog“ Bjørn Lomborg pak uvažoval o tom, jestli by Spojené státy raději neměly dávat méně peněz na protiteroristická opatření a více na rozvojovou pomoc, když je boj proti terorismu tak neúčinný.
Jenže všechno je jinak. Sledované databáze mají totiž jednu „drobnou“ chybu. Jako oběti terorismu totiž počítají i mrtvé v Iráku. A to, podle Zakaríi, není tak docela správné. V Iráku probíhá v podstatě válka – občanská a proti Spojeným státům. Kdyby se tito mrtví nepočítali (stejně jako se nepočítají mrtví třeba ze Súdánu nebo z Konga), údaje ukáží ubývající počet obětí zavražděných teroristy. Tedy jde o pokles smrtelnosti útoků, který má podle studie několik příčin: mimo jiné jde o lepší organizaci protiteroristických operací a také o rostoucí vzájemné soupeření teroristických skupin. Hlavní příčinou je ale prý pokles podpory islamistických teroristických skupin ze strany civilního obyvatelstva.
Něco na tom je. Například podpora Usámy bin Ládina prý klesla i v pákistánské Severozápadní pohraniční provincii, která je baštou radikálů spojených s al-Ká'idou - ze 70 procent v srpnu 2007 na pouhá 4 procenta letos v lednu. Znatelný pokles násilných nálad se projevil za poslední dvacetiletí na celém Středním východě i v Severní Africe. Jenže to je tak trochu zdůvodnění kruhem. Klesá počet teroristických útoků, protože je méně teroristů, kvůli tomu, že je méně lidí, kteří chtějí být teroristy.
Stejné průzkumy ale zároveň naznačují, že ve sledovaných zemích roste počet relativně nenásilných protestů, například různých pochodů či demonstrací. A právě tady může být hledané vysvětlení. Podle loni vydané knihy amerického ekonoma Alana Krugera analyzující rozsáhlá data o teroristických útocích a jejich pachatelích se totiž teroristy nestávají lidé kvůli tomu, že jsou chudí či negramotní, ale hlavně kvůli tomu, že nemohou vyjádřit své politické přesvědčení jinak. Prostě pokud mohou protestovat v ulicích a občas se poprat s policajtem bez rizika, že je pak na stanici strážníci umučí k smrti, nevyhazují se do vzduchu. To dává to smysl. K určitému posunu směrem k demokracii a uvolnění poměrů v arabských zemích za poslední léta skutečně došlo. Ale opravdu to byl až takový pokrok, že dokázal omezit terorismus?