Alfama - čtvrť fada

Alfama - čtvrť fada

Alfama - čtvrť fada

Světovou proslulost lisabonské čtvrti Alfama zajistil v půli devadesátých let režisér Wim Wenders svým filmem Lisabonský příběh. Jednu z hlavních rolí si ve snímku zahrálo fado - tradiční hudební styl, který je spojován právě s Alfamou a jenž krátce nato, kdy byl film uveden do kin (1994), dobyl světové koncertní haly.


Stanislav Škoda popisuje v Reflexu č. 46 genia loci tohoto portugalského dvojčete Malé Strany. Výběr z článku vám nabízíme doplněný o ukázky hudby, kterou snad nejlépe vystihuje rčení: Portugalsko zpívá, když má chuť plakat:


Zákoutí Alfady se objevují v celé řadě scén, jak se dnes říká, kultovního snímku Lisabonský příběh. V jednom z domů této čtvrti se zřejmě odehrává i dojemné setkání, při kterém Teresa Salgueirová, krásná zpěvačka z hudební skupiny Madredeus, předává hlavnímu hrdinovi, německému filmaři, patnácticentimetrový tepaný klíč od domu, kde má bydlet.


„To je klíč k vašemu srdci,“ říká Němec s planoucím zrakem. Když začnou Madredeus hrát píseň, jež se nejmenuje jinak než Alfama, udělá to na něj takový dojem, že dostane tik do obličeje. Teresa Salgueirová totiž zpívá fado.



Teskné, melancholické písně se v Portugalsku objevily někdy v polovině devatenáctého století, jejich původ ale bude zřejmě starší. Zpívaly je chudé ženy námořníků, kteří brázdili oceány nebo umírali v Africe na malárii. Méně romantická verze říká, že s fadem přišly alfamské prostitutky, aby upoutaly pozornost zákazníků.


Teresa Salgueirová ani Mariza, další proslulá zpěvačka fada, v Alfamě nebydlí a snad ani nikdy nebydlely. Hudebníci ze skupiny Madredeus se prý jen tak mimochodem seznámili na protějším kopci v jedné z mnoha taveren čtvrti Bairro Alto a první zkušebnu měli daleko od lisabonského centra v divadelním sále vedle kláštera Madredeus (Matky boží), podle kterého svoji kapelu pojmenovali. S Alfamou tedy nemají, jak se nám snaží Wenders namluvit, moc společného. Na druhou stranu alfamské hospody, kde se tradiční písně námořnických manželek hrají, jsou zajímavější a možná autentičtější než ty v Bairro Altu, kam míří davy turistů.





Celý článek o čtvrti ALFAMA vychází 15. listopadu v Reflexu č. 46/2007, na internetu bude dostupný od 22. listopadu.