CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO - NOVÉ FINÁLE

CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO - NOVÉ FINÁLE

CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO - NOVÉ FINÁLE

Říkáte, že sledujete výtvarné umění a nebaví vás jen miliónové aukce s obrazy mrtvých klasiků? Že vás zajímá jeho nejžhavější přítomnost a blízká budoucnost? Snadná pomoc: neměli byste si nechat ujít osmnáctý ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého. A NYNÍ I VY MŮŽETE ROZHODNOUT, KDO Z FINALISTŮ ZÍSKÁ CENU ČTENÁŘŮ REFLEXU.

Říkáte, že sledujete výtvarné umění a nebaví vás jen miliónové aukce s obrazy mrtvých klasiků? Že vás zajímá jeho nejžhavější přítomnost a blízká budoucnost? Snadná pomoc: neměli byste si nechat ujít osmnáctý ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého. Vstoupil právě do své klíčové fáze. Mezinárodní porota v červnu vybrala z dosud rekordního počtu šestašedesáti uchazečů podle svého mínění tuto pětici letos nejlepších: Zbyňka Baladrána, Jakuba Hoška, Evu Koťátkovou, Jana Nálevku a Pavlu Sceránkovou.
A VY - NAŠI ČTENÁŘI - JSTE MĚLI MOŽNOST ROZHODNOUT O TOM, KDO Z FINALISTŮ ZÍSKÁ CENU ČTENÁŘŮ REFLEXU. Výsledky hlasování naleznete v anketě na konci článku.

Ve středu 14. listopadu porota rozhodne, kdo se stane v pořadí osmnáctým laureátem nejprestižnější ceny, o jakou může český umělec ve věku do pětatřiceti let usilovat. Její význam je podpořený nejenom roky trvání (to ještě samo o sobě k prestiži nestačí), ale především nezpochybnitelnou kvalitou dosavadních laureátů, kteří se stali předními osobnostmi zdejší výtvarné scény.
Poprvé v dějinách ceny Jindřicha Chalupeckého, založené v roce 1990 a pojmenované po legendárním teoretiku umění, mají vybraní finalisté možnost představit se samostatně. Dosud se závěrečná výstava odehrávala pod střechou jediné instituce, ať už šlo kupříkladu o Veletržní palác, Městskou knihovnu v Praze nebo Dům umění v Brně. Tentokrát se prezentují v pěti pražských galeriích soustavně pěstujících alternativní výtvarné projevy a spolupracujících s mladými autory.
Je to určitě experiment výhodný zejména pro samotné umělce, kteří mají pro sebe kompletní prostor, aniž by se museli ohlížet na ostatní vystavující. Mohou s ním zacházet naprosto svobodně, bez omezení, což v případě instalací „pod jednou střechou“ přece jen tak úplně nešlo. Díky tomu má každý svůj projekt pevně v rukách, dané prostředí si může uzpůsobit k obrazu svému. Nevýhodou je, že takovéhle uspořádání nenabízí okamžité srovnání: kouknu a vidím, s čím kdo přišel a jak se vyrovnal se stejnými podmínkami. Za uměním se musí (s výjimkou Galerie etc a Galerie NoD, které jsou ve stejném domě) putovat. Jenže to je zase pozitivní v tom, že leckdo díky takovémuto uspořádání finálové části CJCH možná poprvé zavítá do některé z pěti galerií, kterým se zatím vyhýbal. Výstavy finalistů v nich budou trvat až do 2. prosince.
Všechny umělce představujeme jak ukázkami z finálových projektů, tak prostřednictvím jejich odpovědí na sedm shodných otázek týkajících se umění, ale i třeba předchozích laureátů CJCH. Mimochodem, tato anketa proběhla mezi finalisty také loni (viz RX 37/2006 KANDIDÁTI SLÁVY), a když ji srovnáme s tou nynější, tak zjistíme, že svou tvorbou nejvíce oslovil Michal Pěchouček (CJCH 2003, uvedený šestkrát), Markéta Othová (2002, pětkrát) a Kateřina Šedá (2005, čtyřikrát).
Protože Reflex je už podruhé generálním partnerem ceny, máte možnost rozhodnout o tom, kdo z finalistů získá Cenu čtenářů Reflexu, která se může lišit od verdiktu mezinárodní poroty – jak se to ostatně stalo loni, kdy laureátem byla vyhlášena Barbora Klímová, ale čtenářům imponovali více Rafani (viz CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO 2006). Vrcholem by bylo určitě získat „double“, jak se takovému dvojitému úspěchu říká sportovní terminologií. Favorité? Zbyněk Baladrán a Jakub Hošek. Baladrán je ve finále potřetí, Hošek podruhé. Videoprojekce versus malba. Ale možná bude všechno jinak, jako loni.

Představení laureátů




ZBYNĚK BALADRÁN
JAKUB HOŠEK
EVA KOŤÁTKOVÁ
JAN NÁLEVKA
PAVLA SCERÁNKOVÁ






Další informace


Porota zasedne 14. listopadu v tomto složení: Milena Kalinovská, Hirshorn Museum and Sculptures Garden, Washington (USA) / Milena Dopitová, umělkyně (CZ) / Christoph Grunenberg, ředitel Tate Gallery Liverpool (GB) / František Kowolowski, kurátor, Dům umění města Brna (CZ) / Jan Merta, umělec (CZ) / Jana Oravcová, Vysoká škola múzických umení v Bratislavě (SK) / Roberto Pinto, nezávislý kurátor a kritik, Milano (I) / Radek Váňa, ředitel výstavního prostoru De Veemvloer (CZ)

Slavností akt vyhlášení laureáta pro rok 2007, který bude zahájen 14. listopadu od 18.30 hodin, provede fyzický básník Petr Váša.

Generální partner Ceny 2006-2008: časopis Reflex
Spolupořadatelé Ceny Jindřicha Chalupeckého: Trust for Mutual Understanding / Foundation for Civil Society

Další podrobnosti naleznete na stránce Společnosti Jindřicha Chalupeckého.