Prázdniny pryč – dovolená na obzoru

Prázdniny pryč – dovolená na obzoru

Prázdniny pryč – dovolená na obzoru

My Češi cestujeme rádi, často, nepříliš daleko, a hlavně výhodně. Už nepřejíždíme starým moskvičem celé území bývalé Jugoslávie, obloženi hliníkovými krabicemi se studenými řízky plnými postsocialistických kližek. Odkládáme latentní rasismus i obavy z terorismu a po hlavě se vrháme na tuniské a egyptské last minute. Taky v září letíte za kopečky?


Po revoluci byl hlad po zahraničních plážích pochopitelný, ale i když choroba nesvobody pominula, její příznak v podobě touhy po neznámém setrvává (i kdyby to měly být jen dosud nepoznané bungalovy na bulharských Zlatých píscích). Podle Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí loňského roku realizovali Češi 2,3 milionu zahraničních dovolených a 2,7 milionu rekreací v domovině.
To, že oproti občanům okolních zemí nebo chudákům Američanům s jedním týdnem dovolené ročně hodně cestujeme, není zdaleka tak zajímavé jako to, jak se způsob našeho dovolenkování vyvíjí. Od časů nateklých kotníků, potupného čurání za benzínkami a páchnoucí karosy, která nás vyklopila po čtyřiadvaceti hodinách cesty na předměstí Barcelony s tím, že zbylý úsek dojdeme, se leccos změnilo. Třeba to, že téměř třetina Čechů cestujících mimo republiku do zahraničí létá.
Díky povinnému pojištění cestovních kanceláří proti úpadku se vracíme k výlohám i webům agentur, ačkoli polovina z nás si radši stále plánuje cestu sama. Jako národ čerstvě přivykající konzumu slyšíme na „výhodné nabídky“ a využíváme „poslední příležitosti“ (dokonce poměrně riskantně i pro případy svatebních cest!). Často také čekáme na posezónní slevy a opouštíme rodný kraj mimo období ohraničené tzv. velkými školními prázdninami. Podle ČSÚ v loňském roce počet zahraničních zářijových dovolenek meziročně vzrostl o celých 25 %!
Taky se chystám pryč, a to hned zítra. Odolala jsem nejoblíbenějším českým „rodinným“ destinacím Slovensku, Chorvatsku, Itálii a Řecku a budu radši s pomocí dobrodruhů na hospitalityclub.org a couchsurfing.com prozkoumávat propálené díry na kobercích mladých Maročanů. Znáte tenhle způsob dovolené? Pokud jste sami ochotni poskytnout bezplatné ubytování cizinci zaregistrovanému na výše zmíněných webových fórech a on k vašemu registračnímu listu pošle po síti dobré reference, je velmi pravděpodobné, že vám někdo odpoví na e-mail a nabídne starý gauč, babiččin byt nebo fantastickou vilku na křídovém útesu k přenocování. Stačí ukázat pas kvůli bezpečnosti – a bydlíte! Uznejte – chytat babí léto v Česku je nesmysl.

Autorka není členem redakce