Inspirace pro vaši zahradu

Inspirace pro vaši zahradu

Inspirace pro vaši zahradu

Utěšený trh se zahradním vybavením se před pár měsíci rozrostl o nový slogan „Bezpečné místo v nebezpečném světě“. Přišla s ním hannoverská společnost ABC Guard, která od letošního dubna nabízí zajímavý produkt, jímž je zahradní protiatomový kryt rodinného typu. Přijde vás v přepočtu na něco přes dva a půl miliónu korun, což je víc než kompostér, zahradní bazén a grilovací rošt dohromady...

. Ale i tak má firma na listině čekatelů, kteří si její zahradní bunkr objednali, nejméně dvě stovky jmen.
Jak říká Oliver Langwich, demonstrátor z obchodního oddělení firmy: „Válka proti teroru činí ze světa stále nebezpečnější místo a hovoří se o studené válce nebo dokonce o nukleárním střetu. A změny v klimatu posilují obavy z přírodních pohrom… Našli jsme díru na trhu.“
Co vám tedy společnost ABC Guard za těch dva a půl miliónu nabízí? Něco lze vyčíst již ze samotného jména výrobce – písmenka ABC zde zastupují slůvka „atomový“, „biologický“ a „chemický“. Abeceda zbraní hromadného ničení, před jejichž účinky vás má bunkr spolehlivě ochránit, jako melouch pak zvládne i havárii atomové elektrárny, chemičky nebo nějaké to tornádo.
V základní verzi se jedná o objekt ve tvaru kvádru, se stěnami z oceli, kolem něhož je vrstva 30 cm tlustého tvrzeného železobetonu. Kvádr je zakopaný do země, strop se nachází přibližně metr pod trávníkem, což přirozeně posiluje odolnost i estetický dojem, zvlášť pokud máte subtilní smysl pro humor a pokusíte se nad krytem vypěstovat hříbky.
Rozměry interiéru jsou 6 x 2,4 m, je vybaven systémem na filtraci a čištění vzduchu a ručně poháněným generátorem. Krypta je opatřena dvěma pancéřovanými vchody (jeden je nouzový pro případ zasypání sutinami). Podívejte se sami na verze „Basic“ a „Extra safe“. Čtyřčlenná rodina tu prý velmi komfortně přečká i celý jeden měsíc hromadného hubení obyvatelstva, bez nároků na pohodlí pojme bunkr až sedm lidí.
Samozřejmě se mi při prohlížení interiérů honilo hlavou, kde je sociální zařízení a kde koupelna. Ani atomová válka není omluvou pro čtyři týdny bez čištění zubů.
Taky by mě zajímalo, jestli si majitelé bunkru zaplatí někoho, kdo jim ten trávník nad hlavou během toho měsíce občas pokropí nebo poseká.
„Dělám to pro svoje dítě,“ řekla do listu Sunday Telegraph jistá Brigitte Groteová z jihoněmeckého Regenu, která si se svým mužem tento zvláštní typ zahradního altánu také objednala. „Člověk dneska neví, co se může stát.“
Němci nějak znejistěli. Podle článku v Sunday Telegraph tu byly rodinné kryty naposledy v módě na počátku osmdesátých let, kdy se na území Západního Německa začaly rozmísťovat rakety středního doletu. Retro přišlo až teď. A nejde jen o hrozbu teroristickým útokem, která stoupá od chvíle, kdy se německá armáda začala angažovat v Afghánistánu. Nejde jen o Kim Čong-ila a Mahmúda Ahmadínežáda nebo o radar v Brdech, který prý dokáže otočit ruské jaderné hlavice opět na Evropu. „Nuklearizace světa se stala nedílnou součástí lidského života a už se to nedá změnit,“ tvrdí ve své nové knize The Atomic Bazaar: The Rise of the Nuclear Poor americký novinář William Langewiesche. Počet států, které budou těmito zbraněmi disponovat nezadržitelně poroste.
A to Němci ani nesledují pořad Panorama na České televizi.
Firma ABC Guard to vidí optimisticky a hledá partnery, kteří by jí pomohli rozšířit trh s bunkry do dalších zemí Evropské unie.
Jeden německý byznysmen, který si také pořizuje kryt, nechtěl ve zmíněném článku pro Sunday Telegraph zveřejnit své jméno, z obavy, aby mu v případě nějaké krize „nebušili sousedi na dveře“.
Jeho obavy sice nechápu, neboť se přece může uchýlit do krytu i před sousedy, ale každopádně vím, že u nás by k podobné ukázce hnusného, sobeckého individualismu vůbec nemohlo dojít. Jakémukoli majiteli domku v nové zástavbě na předměstí libovolného českého města by stačil letmý pohled na rozměry jeho zahrady, aby mu bylo jasné, že podobný kryt si bez dohody se svými sousedy nikdy nepostaví.