Reakce Českého rozhlasu na sloupek Jana Potůčka

Dobrý den, musím bohužel konstatovat, že poznámka, která se objevila včera na vašich internetových stránkách zahrnuje řadu, místy velmi zásadních, nepřesností, které poškozují jméno Českého rozhlasu. Pokud píšete (byť ve vámi často využívaném prvním dojmu), ověřujte si a mnohdy získejte pravdivé informace.

Dobrý den,
musím bohužel konstatovat, že poznámka, která se objevila včera na vašich internetových stránkách zahrnuje řadu, místy velmi zásadních, nepřesností, které poškozují jméno Českého rozhlasu. Pokud píšete (byť ve vámi často využívaném prvním dojmu), ověřujte si a mnohdy získejte pravdivé informace.
Proto bych vás rád upozornil:
1. Start stanice Český rozhlas 4 - Rádio Wave byl vázaný na zahájení digitálního vysílání (jeho vazba s volbou GŘ je proto lichá), jeho další podmínkou bylo uvolnění klasické vysílací frekvence. Tuto možnost poskytnul pouze vysílač Cukrák a frekvence 100,7. Tato ovšem, na rozdíl od vašeho mínění, není určena primárně pro Prahu, ale zejména pro region postihující celý Středočeský kraj s výraznými přesahy do západních, východních, jižních a částečně severních Čech. Prahu pokrývá tento vysílač nerovnoměrně. Vysílání tedy směřuje do regionů, kde nabídka takto pojatého rádia jednoznačně chybí, argument o přeplněnosti pražského éteru není proto přesný.
2. Žádný provozovatel rozhlasového vysílání by si nemohl dovolit komfort zahájit vysílání přímo do éteru - u ostře sledované nové stanice Českého rozhlasu to platí zejména - tomu odpovídal harmonogram spuštění Rádia Wave a dodržení termínu 1.12. - z hlediska provozního je výstup do éteru pouze technickou záležitostí, chod stanice je v obou vysílacích režimech 100 procentní.
3. Vaše hodnocení nájezdu Českého rozhlasu 4 na frekvenci 100,7 je hrubě nepřesné. Posluchači Regionu byli týden dopředu z vysílání pravidelně informování o redukci vysílačů a nutnosti přeladit na lokální vysílače. Půl hodinová smyčka (jak bylo navíc jasně řečeno v tiskové zprávě) běžela od půl noci z 12. na 13. ledna, od 13 hodin na frekvenci 100,7 bylo slyšet příznačné tikání, kterému následovalo samotné spuštění stanice. O přepojení vysílače se navíc posluchači dozvěděli i z vysílání celoplošných okruhů, nadále běží oznámení na ČRo 4 i na Regionu. Vaše konstatování, že se na starší posluchače vyvalil hip-hop ap., není pravdivé.
4. Reakce posluchačů jednoznačně potvrzují, že vysílání ČRo 4 je na 100,7 MHz slyšitelné na mnoha předem nepředpokládaných místech, navíc k těmto přistoupí digitální vysílání v Brně a Ostravě, posluchači využívají ve velmi značné míře internetové vysílání.

Ladislav Pavlík
tiskový mluvčí
Český rozhlas
tel.: 22 155 1234
mob.: 724 501 727
http://www.rozhlas.cz/press, Český rozhlas pro novináře