Oslavy 15 výročí Reflexu vrcholí!

Týdeník Reflex slaví 15 výročí svého založení. Oslavy vrcholí velkou výstavou v Letohrádku královny Anny v areálu Pražského hradu.



Rozsáhlá výstava je vyvrcholením ročního projektu, se kterým Reflex a jeho osobnosti procestovali doslova celou republiku. V deseti městech se od loňského léta vystřídalo deset unikátních tematických výstav přibližujících vše, co Reflex v celé své historii čtenářům, svým příznivcům i kritikům, mediální, ale i kulturní a společenské scéně přinesl. Právě otevíraná pražská výstava je první příležitostí, jak veškerý sesbíraný materiál vidět na jednom místě pohromadě.

„Pražská výstava je pro Reflex třešničkou na jeho pomyslném narozeninovém dortu. Na začátku tohoto projektu byla jenom snaha pochlubit se tím, co jsme za 15 let vytvořili
a ovlivnili. V průběhu putování po jednotlivých městech se snaha změnila ve vášeň
a radost z toho, jakou odezvu naše výstavy mezi návštěvníky měly. Příprava každé z nich se pro nás stala příjemným, i když náročným zpestřením každodenní práce,“ říká šéfredaktor Reflexu Petr Bílek.

Kromě vlastní výstavy připravuje redakce Reflexu i několik doprovodných akcí. „Regionální výstavy doprovázely zajímavé doprovodné programy. Pro pražskou výstavu jsme vybrali to, co návštěvníky regionálních expozic oslovilo nejvíce,“ doplňuje Petr Bílek.

V programu souborné výstavy nebudou chybět besedy s členy redakce a známými osobnostmi, či inscenované představení vybraných dílů komiksu Hana a Hana.
11. května je například připravena diskuse na téma „Vztahy politiky a médií“, ve které budou polemizovat senátor Jaromír Štětina s reportérem Reflexu Danem Hrubým. Připravena je také diskuse o drogové problematice, kde se střetnou Břetislav Brejcha
z Národní protidrogové centrály, reportér týdeníku Reflex Jiří X. Doležal a další hosté. Nebude chybět ani beseda na téma „Jak vzniká komiks“ s autory Zeleného Raoula
a komiksu Hana a Hana.

Návštěvníci uvidí také filmové projekce a hudební vystoupení. Představí se například Jiří Schmitzer a ve filmových projekcích budou k vidění dokumenty „Ďábel v nás“ o Janu Šibíkovi a film „Chci ještě žít“ o lidech nemocných AIDS. Speciálně jsou připraveny dokumenty s názory známých osobností na Reflex. V krátkém filmovém sestřihu zaznějí také názory bývalých i současných členů redakce Reflexu.


Souborná výstava cyklu „Causa Reflex, 15 let časopisu“ potrvá od 5. května do
31. května 2005 a zaplní prostory Letohrádku královny Anny na Pražském hradě. Výstava je otevřena od 10 do 18 hodin a po celou dobu jejího trvání je vstup na expozici a doprovodný program zdarma.


Přehled jednotlivých doprovodných programů pražské výstavy bude aktualizován:

11.5.2005

19:00 - 20:00
Diskuse na téma "Vztah politiky a médií"
Moderuje: Jan Pokorný (Český rozhlas 1-Radiožurnál)
Hosté: Jaromír Štětina (senátor) a Dan Hrubý (Reflex)

20:00 - 21:00
Jiří Schmitzer - koncert


18.5.2005

19:00 - 21:00
Diskuse na téma "Marihuana a drogy"
Moderuje: Pavlína Wolfová
Hosté: Břetislav Brejcha (vedoucí skupiny metodiky a prevence Národní protidrogové centrály Policie ČR) a Jiří X. DOležal (Reflex)

21:00 - 22:00
Projekce dokumentů z cyklu "Když musíš, tak musíš"