Co najdete v Reflexu č. 15?

V Římě proběhlo poslední rozloučení s papežem. Rozhovor s Vladimírem Mlynářem o českých médiích a novinářích. Komplexní pohled na výkonnost českých soudů. Skupina Tinariwen, již tvoří saharští Tuaregové, vznikla ve vojenském táboře. Portrét jednoho z největších géniů...

Foto






Je devět hodin večer. Baziliku svatého Petra kvůli zítřejšímu pohřbu pro veřejnost za hodinu uzavřou. Teď k sobě ale muž, který promlouvá k lidem i svou strnulou nehybností, stále ještě přitahuje zástupy poutníků. Všichni zvedají ruce, aby si foťákem zabudovaným v mobilu zvěčnili svou nejcennější ememesku. Reportáž Andreje Bána.


Jako novinář si příliš nebral servítky. Čtyři roky vedl týdeník Respekt a neváhal ze své funkce zažalovat tehdejšího ministra zemědělství Josefa Luxe kvůli neposkytnutí informací. Pak se sám vrhl na politiku. Pomáhal zakládat Unii svobody, seděl ve dvou vládách a čtyři roky prožil v opozici. Změnil za tu dobu odstoupivší ministr informatiky VLADIMÍR MLYNÁŘ (39) názor na česká média a novináře? V rozhovoru s Honzou Potůčkem.


Česká justice má tradičně pověst pomalého, neprůhledného, a občas dokonce nepřátelského systému, jehož práci kromě soudců v podstatě nikdo nerozumí. Navíc výkonnost soudů je podle některých "expertů" natolik složitá kategorie, že ji běžnými prostředky nelze vůbec hodnotit. Je tomu ale opravdu tak? Podívali jsme se na výkony českých soudů očima jejich zákazníka. Víte, ve kterém okrese vyřídí vaši soudní kauzu nejrychleji a kde můžete čekat i několik let? Analýzu napsal David Kolaja.


Používat Tuaregové erby, zasadili by do něj členové skupiny TINARIWEN kalašnikov zkřížený s elektrickou kytarou a nikdo by nemohl říct ani popel. Na rozdíl od komiksových metalistů používajících válečnické symboly jako na běžícím pásu toho o krvavých bojích vědí víc než dost. Nic podobného ale od nich nečekejte, přestože své pouštní blues museli od osmdesátých let přiostřit a učinit z něho hudbu "exilu a boje", krutě realistický povstalecký soundtrack. Ten na druhou stranu dokáže publikum na celém světě i pořádně roztančit, jak Tinariwen dokázali na podzim v pražské Akropoli, kam se 22. dubna pro velký úspěch vracejí. Více Jiří Moravčík.




Syn židovského obchodníka (14. 3. 1879-18. 4. 1955) z jihoněmeckého Ulmu byl opožděný ve vývoji. Dlouho se choval jako autistické dítě: mluvit začal až ve třech letech způsobem, který byl odlišný od projevu vrstevníků. V myšlenkách neformuloval slova, ale celé věty, pak si je potichu mumlal, a teprve když si ověřil, že jsou v pořádku, vyslovil je nahlas. Jeden z největších géniů dvacátého století odmala vykazoval protiklady, jimiž fascinuje dodnes. Cause Albert Einstein se věnoval Čestmír Lang.