Špatně načasovaná ostuda ministra obrany

Nebezpečný vir SARS nahání lidem strach. Ministryně Marie Součková přišla o kus soukromí. Několikahodinové šarvátky politiků skončily rozhodnutím odvolat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. S Vojenskou kontrarozvědkou spolupracovali i čtyři vojáci z protichemické jednotky, který nyní působí v Kuvajtu. Průšvih Strany zelených?

Pondělí 31. března


Ani jeden z 11 českých pacientů nemá SARS



Ani u jednoho z 11 lidí sledovaných ve fakultních nemocnicích v Praze na Bulovce a v Brně s podezřením na SARS nebyl nebezpečný zápal plic potvrzen. "Jednalo se o jiné diagnózy," řekl dnes hlavní hygienik ČR Michael Vít. Další pacientka, která leží v příbramské nemocnici, protože se při zahraničním letu setkala s osobou se SARS, je podle Víta už osmý den bez klinických příznaků.




"Ani v jednom z 11 případů v Praze a Brně nebyly splněny podmínky stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro podezření či pravděpodobnost SARS," konstatoval Vít. Osm lidí bylo z nemocnice propuštěno, na pozorování zůstávají dva v Praze a jeden v Brně. Rovněž příbramská pacientka zůstává v nemocnici.




(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Přestože jde o velmi vážný druh onemocnění, Evropě se, zdá se, zatím vyhýbá. Někteří lidé však už zbytečně podléhají panice a bojí se každého zakašlání. Pokud se však chceme chránit, odložme především cestu do Asie.



Úterý 1. dubna


Trable se synem ministryni bolí



Ministryně Marie Součková promluvila o rodinných potížích, které už týden plní noviny. Připustila, že se rozloučila se synem kvůli jeho problémům s drogami. "Jako matku mne tento krok velice bolí," přiznala. Zároveň ujistila, že nikdy nezasahovala do vyšetřování možné trestné činnosti svého syna.






(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Sjezd ČSSD se samozřejmě neobešel bez aféry, která nakonec bolí zase jen ministryni zdravotnictví Marii Součkovou.




Středa 2. dubna


Koalice protlačila odvolání vysílací rady



Rada pro rozhlasové a televizní vysílání končí. Vládní poslanci těsně o hlas prosadili její odvolání. Viní ji z prohrané arbitráže o Novu. K odvolání potřebovali 90 hlasů a přesně tolik jich získali. Schůze byla nezvykle dramatická. Trvala šest a půl hodiny a odvolání rady bylo jejím jediným bodem.



Rada nekončí bezprostředně po hlasování sněmovny. Odvolává ji na návrh poslanců premiér. Vladimír Špidla však pro odvolání rady sám hlasoval.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Jendání v parlamentu , na kterém se řešilo odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, se zase jednou neobešlo bez emocí, výčitek a vzájemného napadání. Radní si připadali ukřivdění a my ostatní se pozastavujeme nad tím, že chybí konkrétní viníci a konkrétní odsouzení.



Čtvrtek 3. dubna


Čtyři chemici spolupracovali s vojenskou rozvědkou



Čtyři vojáci protichemické jednotky, která nyní působí v Kuvajtu, byli před rokem 1989 spolupracovníky tehdejší Vojenské kontrarozvědky. Informace zveřejnil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Působení vojáků u praporu je však podle něj z hlediska zákona v pořádku, nejsou totiž na místech, která by podléhala lustračnímu zákonu.



Za vojáky se navíc postavil velitel praporu Dušan Lupuljev a svým kolegům vyslovili důvěru také příslušníci praporu na základně v Dauhá. Čtyři vojáci tedy v Kuvajtu zůstávají. Velitel si myslí, že vojáci se za své kolegy nepostavili z kamarádství, ale především kvůli jejich profesionálním schopnostem. "Příslušníci praporu si těchto lidí váží. Váží si toho, jak pracují, jak se chovají a jací jsou odborníci," řekl Lupuljev.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Špatně načasovaná ostuda, nemyslíte, pane Tvrdíku?



Pátek 4. dubna


Ve Straně zelených se ztratilo téměř šest milionů



Strana zelených má potíže. V polovině března se totiž přišlo na to, že ze stranického účtu zmizelo 5 820 000 korun. Jak se to stalo? ˝Ten způsob je na jedné straně chytrý, ale na druhé straně dost banální,˝ podotýká místopředseda strany Oldřich Lukáš.



Na počátku příběhu zmizelých milionů je loňský sjezd strany, z něhož vzešlo nové vedení. Z čela tehdy odešli předseda Jiří Čejka a místopředseda Emil Zeman, svým nástupcům však nepředali podpisová práva, kterými šéf strany a jeho zástupce disponují. Čejka i Zeman zůstali v předsednictvu a dál mohli podpisového práva využívat. ˝Několikrát jsem poukazoval na to, že by měli podpisové právo předat, ale neuspěl jsem,˝ říká Oldřich Lukáš.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



A jak to bylo doopravdy?