Reflex č. 14

Pavla Jazairiová a údajně sto tisíc mužů ve zbrani v iráckém Kurdistánu. Jak se to má s plastickou a kosmetickou chirurgií? Saddám Husajn zůstává pro řadu Iráčanů neustále hrdinou, Jan Šibík přináší snímky z proiráckých demonstracích. Navštivte s námi virtuální republiku www.damokles.cz. Víte, kdo jsou dhobis?

Zde najdete kompletní obsah čísla 14 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Redaktorka Pavla Jazairiová pobývá v současné době v iráckém Kurdistánu. Situace zde, patnáct let poté, kdy Saddám chemicky bombardoval kurdské město Halabdža, nevzbuzuje žádné optimistické naděje do budoucnosti. Obyvatelé se připravují na napadení Saddámovými vojsky a údajně sto tisíc mužů ve zbrani je připraveno postavit se na odpor.




Foto
Obrovský boom plastické a kosmetické chirurgie přilákal nemálo původně jinak specializovaných lékařů. Mohou z nich být dobří operatéři? A jak vůbec vyroste dobrý chirurg? Je náš systém jejich výchovy na výši doby? Ptal se Pavel Taněv a MUDr. Miroslav Krejča se po osmi tisících operací dívá na svůj obor z odstupu.



Foto
Palestinci svázali svůj osud se Saddámem Husajnem. Je to další v řadě osudových - a řekněme rovnou, že osudově špatných - voleb tohoto národa. Již v roce 1990 podpořil Jásir Arafat iráckého diktátora a jeho vpád do Kuvajtu a důsledky byly katastrofální, neboť Kuvajt poté vypověděl 200 000 palestinských dělníků. Bída se dále prohloubila, avšak Saddám zůstává nadále hrdinou. Nechává totiž vyplácet vysoké částky sebevražedným atentátníkům i jejich rodinám, celkově už takto investoval 35 miliónů dolarů. Fotografie Jana Šibíka z proiráckých demonstrací nenechávají nikoho na pochybách o opravdovosti emocí náboženských fanatiků, kteří zvolili zřejmě zcela slepou cestu k samostatnému palestinskému státu.




Foto
Po dvaaosmdesáti dnech života ve virtuální republice jménem Damokles je Martina Reková zaměstnána jako specialistka na bakteriologickém oddělení, bydlí v Praze, vlastní motocykl Harley-Davidson, továrnu na oděvní průmysl a na elektroniku a za muže má milionáře. K tomu aby mohla začít tento další život, musela se zaregistrovat do systému. Protože všechno co se v tomto světě odehrává, probíhá prostřednictvím kliků počítačovou myší a k tomu, abyste ho prožívali naplno, je třeba notné dávky fantazie. www.damokles.cz, projekt ojedinělý nejen na českém internetu, vznikl před několika měsíci a nyní v tomto státě žije téměř 6000 obyvatel.




Foto
Bitva na Bílé hoře se stala synonymem národní katastrofy a následného úpění pod nadvládou cizáků ale hlavně mýtem, který vstoupil do sporu o "smysl českých dějin. Jan P. Kučera na ukazuje na faktech jak mnoho důvodů existuje, aby střízlivě uvažující Čech pohlédl na tuto událost bez emocí.


Foto
Potřebujete-li si v Mumbáí (do roku 1999 Bombaji) nechat vyprat prádlo, není nic jednoduššího. Od toho jsou tady dhobis - živé pračky v mužském provedení. Dhobi přijde k vám domů, vyzvedne si prádlo a za mírný poplatek je máte druhý den čisté a vyžehlené. Na vlastní kůži si to odjela ověřit Jana Doležalová.