Co najdete v Reflexu č. 10?

O udílení českých filmových cen podává zprávu jeden z velmi zúčastněných, režisér snímku Král zlodějů. Byznys obchodující se "společnicemi" jen kvete. Herečka Bára Seidlová neví, zda si po Snowboarďácích zahraje i v Rafťácích. Poslední politický vůdce SSSR dodnes netuší, co zapříčinil - causa Michail Gorbačov. Interview s Jaromírem Vostrým, jedním z nejdůležitějsích můžů v dějinách Činoherního klubu. Bývalé hlavní město Polska připomíná svou atmosférou Prahu a Vídeň.

Foto






Foto
Jen máloco rozdělilo českou filmařskou obec jako útok německy mluveného filmu Král zlodějů na desetČeských lvů. Film, který vypráví o osudech ukrajinských dětí zavlečených do Německa, se ve finále navíc symbolicky utkal s filmy Horem pádem a Mistři. Ty oba kritizují český nacionalismus, neschopnost otevřít se světu a s odvahou mu čelit. Zdá se proto symbolické, že jejich tvůrci byli v sobotu ve Velkém sále Lucerny postaveni do stejného střetu s realitou, do jakého postavili své hrdiny. Více v reportáži Ivana Fíly.


Foto
"Jasmine je velmi atraktivní, ženská, inteligentní a vzdělaná kulturní dáma se sex-appealem. Nemá problém přizpůsobit se a naučit se něco nového. Její poddajnost, schopnost snadno vyjít s každým, smysl pro humor a cit pro situaci z ní dělají ideální a neodolatelnou společnici. Je použitelná pro duo. Kouří příležitostně." Podobně bizarními texty nabízí eskortní firma sídlící v Praze české dívky do celého světa. Nahlédnete-li do zákulisí internetového bordelu, jehož pracovnice startují každý den od Hongkongu přes Monako po New York, nestačíte se divit. Výši částek, naivnímu slovníku i cynismu mezinárodní nóbl prostituce. Sonda Tomáše Feřteka.


Foto
Má v sobě půvab stejně jako řadu rozporů a překvapení. Na první schůzku si přinesla dva plyšáky, které představila jako Rovánka a PhDr. Fridricha Šnýrera, CSc. Na druhé povídání dorazila s čerstvě zakoupenými deskami Magdaleny Kožené a zasvěceně rozebírala nastudování Janáčka. Do třetice mě herečka BÁRA SEIDLOVÁ (23) pozvala do Činoherního klubu na frašku Dámský krejčí, kde hraje postavu Zuzany. Po skončení představení jsme seděli v hledišti a povídali si. Chtěl jsem pozvání splatit pozváním na víno, přála si však vodu. V rozhovoru s Honzou Dědkem.


Foto
Nedávno získal autorská práva na vlastní jméno, aby zabránil jeho komerčnímu zneužití. Slova "Gorbačov" a "Gorby" jsou tedy obchodní známkou a zisky z jejího prodeje plynou do stejnojmenné nadace sídlící ve středu Moskvy. Stalo se tak téměř dvacet let od chvíle, kdy svět poprvé uslyšel, že kdosi jménem Gorbačov byl zvolen novým generálním tajemníkem ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu. Cause se věnoval Jefim Fištejn.



Foto
Je 27. února roku 1965. V Praze v ulici Ve Smečkách hrají Piknik, hru Ladislava Smočka. Otevírá se nové divadlo, které se ale nesmí jmenovat divadlo. Proto název klub, k němuž tehdy JAROSLAV VOSTRÝ (74), režisér, dramatik, dramaturg a divadelní teoretik, geniálně přimyslel slovo Činoherní. V rozhovoru s Veronikou Bednářovou.


Foto
Někteří přezdívají Krakovu, nejstaršímu polskému a původně i hlavnímu královskému městu, Nová Praha: stejně jako Hradčany nad Prahou tyčí se i nad Krakovem hrad Wawel. Stejně jako Vltava rozděluje město široký meandr Visly. Zdejší Jagellonská univerzita je jen o šestnáct let mladší než Karlova univerzita. Stejně jako v Praze zde vedle sebe kdysi žily domácí, tedy polská, německá a židovská komunita, z nichž poslední dvě potkal nápadně stejný osud jako ty pražské. V jednom se ale Krakov od Prahy přece jen liší: zdejší taxikáři vás neokradou. Vůbec vás nevezmou. Genius Loci Petra Holce.