Reflex č. 9

Režisér Igor Chaun vs režisér Petr Zelenka. Konference Víry ohně, pořádané Triumfálním centrem víry, se zúčastnil Petr Holec. František Straka se chystá zažalovat Mladou frontu Dnes kvůli údajnému braní kokainu. Co dnes světu nabízí český hudebník? Causa Ray Charles.



Zde najdete kompletní obsah čísla 9 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto








Režisér Igror chaun (41) zpovídá režiséra Petra Zelenku (38), jehož nový film Příběhy obyčejného šílenství právě přicházejí do našich kin.Vzájemna filmařská psychoterapie, která propojuje Zelenkovy filmy s jeho životem, čtenáře možna poněkud překvapí!


Představte si: několik set lidí nejrůznějšího věku se sjede na čtyři dny do kongresového sálu. Výzdoba, pódium, mikrofony, řady židlí. Pak přijdou "pastoři" a s nimi i peklo. Lidi sebou začnou extaticky zmítat, v očích bělmo. V záchvatech smíchu nad fekálními vtipy "pastorů" padají ze židlí. Jako hypnotizovaní sedí se zavřenýma očima a předpaženýma rukama, bibli v klíně. To je prostupuje Duch svatý. Vítejte na konferenci Víry ohně, pořádané Triumfálním centrem víry. Tedy: triumfálním jak pro koho. Více v reportáži Petra Holce.



Hlavní děj v kauze fotbalového trenéra FRANTIŠKA STRAKY (48) kolem údajného braní kokainu již skončil. Dotyčný podstoupil dva testy - u nás i v zahraničí - s negativním výsledkem, a tak se chystá žalovat deník Mladá fronta Dnes, jenž jako první napsal ... Ale co vlastně? Příběh Pavla Kováře.


Sebestředná věta "Co Čech, to muzikant" prochází těžkou zkouškou. V globální soutěži vítězí přirozenou muzikálností Afričané, Indové, Romové. Co dnes světu nabízí český hudebník, když mu v tom už patnáct let nebrání železná opona a výjezdní doložky? Sonda Petra Dorůžky.


Na začátku filmu Ray, který právě brázdí česká i světová kina, byla otázka. Před sedmnácti lety se režisér Taylor Hackford, tehdy právě dokončivší hudební dokument o Chucku Berrym, poprvé setkal s Rayem Charlesem. V hlavě mu uvízl postřeh: ten muž se pohybuje po pokoji tak samozřejmě, jako by viděl, přitom je slepý. Vyhrál svůj život, ale v jeho zpěvu je tolik bolesti. Kde se v něm vzal ten hlas? Cause Ray Charles se věnovala Petra Konrádová.