Reflex č. 7

Sedmnáctiletá britská blondýnka Joss Stoneová zpívá soul jako šedesátiletá černoška. Globálnímu oteplování lze čelit alternativními zdroji a rozumným využíváním fosilních paliv. Procházka dějinami pošty. Herec Karel Dobrý má po čertech dobrodružné sklony. Causa Peter Sellers...



Zde najdete kompletní obsah čísla 7 s články k přečtení.



Foto






Vypadá jak mladší Christina Aguilerová, ale zpívá jak vnučka Arethy Franklinové. Je zvláštní sedět naproti sedmnáctileté blonďaté dívce s andělskou tváří a nebýt skeptický k jejím kvalitám. Leč den předtím jsem viděl její vystoupení v londýnském klubu Shepherd's Bush a pochopil, proč je tohle bosé dítko ve vytahaném tričku a opraných džínách považováno za naději soulové hudby. A to přesto, že JOSS STONEOVÁ pochází z Anglie a je bílá jak čokoláda. Její hlas a hudební cítění z ní činí objev, jaký tady v jejím věku nebyl dobře padesát let. Sedmého února získala dvě ceny Brit Awards coby nejlepší britská sólová zpěvačka a je nominována na prestižní Grammy Awards hned ve třech kategoriích! Rozhovor vedl Honza Dědek.


I když nejnovější zpráva o tom, že zemské klima se zhroutí do deseti let, byla obyčejná novinářská kachna, nesporné je, že ke globálnímu oteplování dochází. Podstatná část odborné veřejnosti se shodla i na tom, že člověk má na oteplování svůj podíl. Může na tom něco změnit jaderná energetika? Šéf jaderné kampaně Greenpeace International, Holanďan JAN VAN DE PUTTE (39), tvrdí, že ne, protože uranu je málo a jaderné elektrárny se stavějí příliš dlouho, než aby mohly něco změnit. Problém očima Tomáš Feřteka.


Moderní evropská pošta vznikla přibližně před pěti sty lety. Její dějiny jsou z dnešního pohledu souborem bizarních příběhů, věcí i lidí stejně jako dějinami vynálezů, komunikace a moci. Je to mohutná instituce, bez ohledu na to, že ve frontě před přepážkou a se složenkou v ruce ji takto vnímá málokdo. Sonda Michala Komárka.

Jednu z nejzajímavějších prací dostal loni KAREL DOBRÝ (36), herec s výraznou tváří, která už zaujala takové režiséry, jako jsou Volker Schlšndorff či Brian De Palma. Tentokrát nešlo o velká jména, ale o velkou zemi o Rusko, a o velké dobrodružství o patnáctidílný seriál. Když Karel na exotickou misi odjížděl, jistě netušil, za jak dramatických okolností bude probíhat. V rozhovoru s Milanem Tesařem...

Už déle než pětadvacet let skládají životopisci příběh Petera Sellerse (8. 9. 1925 až 24. 7. 1980) podle stejné šablony. Vystupuje v něm geniální komik a zneuznaný charakterní herec, sociopat, který nebyl schopen udržet žádný fungující lidský vztah - a to ani ke svým dětem. "Muž bez osobnosti", jenž navlékal stovky masek, aby skryl vnitřní prázdnotu, muž s nesmírným talentem, který drobil na kousky Růžových panterů a rozhazoval je do všech stran. Je to příběh končící katarzí a mísící humor a dojetí v tom pravém poměru. Není divu: vždyť ho vymyslel sám Sellers. Cause se věnoval Tomáš Baldýnský.