Reflex č. 3

S jakými změnami vstupuje TV Nova do druhého kola známé soutěže. Rozhovor s režisérem filmu Snowboarďáci Karlem Janákem. Hlavní devízou českého venkova je jeho různorodost. Nositel Nobelovy ceny za literaturu nebyl v domovském Polsku prorokem. Konopí se v naší vlasti už zabydlelo. Pohled na Mexiko podle plotů.



Zde najdete kompletní obsah čísla 3 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto







Druhou řadu televizní soutěže Česko hledá SuperStar odstartovala smršť článků na téma "Co bude dělat Sámer?", "Zvítězí zase rebel jako Aneta?" či "Bude Horáček stejně drsný jako Hejma?". Média v té přehršli až propagačních materiálů jako by zapomněla na podstatu soutěže. A přitom se nabízejí otázky: Proč Nova u druhé řady pozměnila strukturu soutěže, kolik peněz tentokrát vydělá na reklamě a kolik na diváckých esemeskách? Na otázku, kolik peněz SuperStar přinese, je jednoduchá odpověď. Rozhodně více než při první řadě. Na Barrandově se totiž rozhodli soutěž protáhnout o dvě základní epizody, jedno semifinále a jedno finále navíc. Jeden půlminutový reklamní spot při SuperStar, na niž by se dívaly tři milióny diváků, přitom vyjde podle ceníku obchodního zastupitelství Novy asi na 600 tisíc korun. Tedy beze slev a bonusů... Více Jan Potůček.


Hvězdy Snowboarďáků sice září z titulních stran všech českých časopisů, ale režisér KAREL JANÁK (34) se potutelně ukrývá v přítmí. Neudělal přece nic víc, než že napsal, prosadil a zrežíroval film, na který za dva měsíce přišlo půl miliónu lidí. A ještě jednu věc: donutil snad všechny české teenagery pořvávat: "Stříkéééj!" Rozhovor vedl Tomáš Baldýnský.

Když loni 14. srpna zemřel ve věku 93 let polský básník Czesław Miłosz, rozpoutal se v Polsku spor, zda má právo být uložen v kryptě krakovského kláštera na vrchu Skalka vedle jiných polských velikánů. Ve hře byla jeho víra, nenávist k nacionalismu a nakonec i fakt, že před svou emigrací působil v letech 1946-1950 v diplomatickém sboru komunistického Polska, ačkoliv komunistou nikdy nebyl. Causa Jiřího Rulfa.


K v titulku by mělo být malé. Pramení to ze zpracování výsledků Reflex Cannabis Cupu - fotografické soutěže o nejkrásnější kytku konopí vypěstovanou v České republice. Fotografií přišlo tolik a z tolika míst, že můžeme s klidným svědomím konstatovat, že v této zemi se v malém konopí pěstuje prakticky všude. Česko je konopištěm ve smyslu slova obecného, stejně jako je velkou pivnicí. Akce Jiřího X. Doležala.


Periférie mexickůch měst klamou tělem. Hlučná muzika, hrající si děti a stará americká fára (ne vždy, pravda). Nápaditě, často navíc optimisticky barevně pomalované plechové či dřevěné ohrady a příbytky připomínající na první pohled magický realismus periférií Kamila Lhotáka. Čím blíž ale jdete, tím víc se vytrácí magie a nastupuje realismus latinskoamerické městské bídy. Favely, jimž tak ovšem hrdí Mexičané radši neříkají, obklopují téměř každé větší město, snad jen s výjimkou známých turistických destinací. Našel jsem je v Mexiku... Více Petr Holec.