Celý svět v Ostravě - Causa Reflex pokračuje

Sedmá z cyklu výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“ bude věnována místům, která Reflex za dobu své existence navštívil. Expozice představí místa napětí, válek i terorismu, země všedních i nevšedních proměn či exotická místa, kam se málokterý člověk podívá. Nebude chybět fotogalerie známého cestovatele a fotoreportéra Jana Šibíka nebo fotky z měst zábavy a společenské smetánky. Ten bude navíc premiérově promítat zatím nikde nepublikované fotografie ze zpustošené Srí Lanky.



Foto
„Reportéři Reflexu vstoupili na mnohá myslitelná i nemyslitelná místa, přesto si největší obdiv zasluhují reportáže a fotoreportáže z míst, kde se bojuje, kde je každodenně ohrožován život. Nebylo jich za léta existence časopisu málo, výstava však může předvést jen malý výsek. Reportérská práce patří k tomu nejnáročnějšímu i nejzáslužnějšímu, co Reflex svým čtenářům nabízí. Pro tuto výstavu nám navíc živelná katastrofa v jihovýchodní Asii nechtěně přinesla další téma – silu přírody, která vyvolává bezmocnost, smutek, obavy. V Ostravě promítneme aktuální fotodokumentaci Honzy Šibíka, který se před pár dny z místa katastrofy vrátil,“ říká šéfredaktor týdeníku Reflex Petr Bílek.

V den zahájení výstavy je připravena diskuse s lidmi, pro které je cestování každodenním chlebem. O svých cestovatelských zážitcích a novinářských zkušenostech z oblasti konfliktů a válek se podělí Jan Šibík a Dan Hrubý z Reflexu, doplní je moderátor zahraniční redakce Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu Jan Šmíd. Pro ostravskou expozici připravuje Jan Šibík navíc fotodokumentaci, kterou pořídil na tsunami zničené Srí Lance. Program vernisáže oživí koncertní vystoupení skupiny Buty a Vlasty Redla & spol. Na závěr bude připravena projekce dokumentárního filmu Marka Vítka o fotografovi Janovi Šibíkovi „Ďábel v nás“, dokument České televize o nemocných na AIDS z ukrajinské Oděsy „Chci ještě žít!“ a ukázky z cyklu „Postřehy odjinud“ reportéra Jana Šmída.

Záštitu nad výstavou převzal hejtman Moravskoslezského kraje Ing. Evžen Tošenovský. Slavnostní vernisáž proběhne ve středu 12. ledna od 17.00 hod. Veřejnost je na ní srdečně zvána. Po celou dobu výstavy je vstup na expozici zdarma.
Výstava „Místa, kam vstoupil Reflex“ zaplní od 12. ledna až do 27. ledna 2005 prostory Domu kultury města Ostravy, ul. 28. října 124.

Týdeník Reflex si na počátku dubna 2005 připomene patnáct let své existence. Toto výročí se rozhodl oslavit rekapitulací toho, co v celé své historii čtenářům, svým příznivcům i kritikům, mediální, ale i kulturní a společenské scéně přinesl. Reflex tak připravil cyklus deseti tematických výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“. Každá z výstav je speciálně připravovaná pro jedno krajské město. Cyklus začal výstavou „Reflex a film“ v červenci 2004 v Karlových Varech a celý seriál bude završen velkou soubornou výstavou v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě v květnu a červnu tohoto roku.

Foto
Harmonogram výstav:
Reflex a film – Karlovy Vary (červenec 2004)
Reflex a hudba – České Budějovice (srpen 2004)
Na vlastní kůži - Jihlava (září 2004)
Reflex a drogy – Plzeň (říjen 2004)
Reflex a komiks – Brno (listopad 2004)
Sex a tabu – Hradec Králové (prosinec 2004)
Místa, kam vstoupil Reflex – Ostrava (leden 2005)
Lidé Reflexu – Zlín (únor 2005)
Tváře Reflexu – Liberec (březen 2005)
Reflex a alternativní svět – Olomouc (duben 2005)
Společná výstava – Praha (květen-červen 2005)