Co najdete v Reflexu č. 51?

Boxerská škola pomáhá mladým Romům zařadit se do společnosti. Vyšla kinha mapující všední život Židů v lodžském ghettu za druhé světové války. Žánr televizních "milionářů" měl už v 50. letech svůj první podvod a skandál. "Džungle" lužních lesů zasahujících až do Bratislavy trpí lidskými zásahy. Rozhovor s bratry Etzlerovi a řada dalších článků...



Zde najdete kompletní obsah čísla 51 s články k přečtení.


Foto





Dospívající kluci, převážně Romové, sem dobrovolně přicházejí z celé Prahy. Někteří jednou dvakrát a hned se vrátí na ulici. Nevydrží vojenskou disciplínu, mazáckou hierarchii či kliky za sebemenší prohřešek, jako třeba očumování fotek Muhammada Aliho. Jiní skončí po čtvrt roce, kdy si poprvé stoupnou do ringu a dostanou nakládačku. Zbytek, asi polovina, vydrží. Chtějí zapomenout na ulici a stát se boxerskými šampióny. "Klub je pro mnohé kluky poslední šance, když zklame rodina i škola," říká zakladatel Palaestry Jan Balog. Více v reportáži Petra Holce.


Během let 1940 až 1944 bylo v polské Lodži nacisty zřízeno ghetto,druhé největší po varšavském, v němž v nelidských podmínkách živořily desetitisíce deportovaných Židů včetně pěti tisíc z Československa. Díky fotografu HENRYKU ROSSOVI vzniklo sugestivní svědectví o životě, strádání, umírání v ghettu. Vedle otřesných snímků pořídil ale také fotografie z prostředí, které pro většinu obyvatel ghetta bylo neznámé: zachytil na nich okamžiky hrstky šťastnějších, kteří patřili k vedení ghetta. Tyto soukromé fotografie byly letos poprvé zveřejněny na fotografickém festivalu ve francouzském Arbes, nyní jsou vedle již dříve publikovaných Rossových snímků představeny na výstavě v pražské Langhans Galerii.Zdokumentoval Petr Volf.

Charles Van Doren (narozen 12. 2. 1926) žije už pětačtyřicet let v naprostém ústraní a na jeho jméno si vzpomene málokdo. Přesto neměla Amerika až do prezidentské kandidatury J. F. Kennedyho zářivější mediální hvězdu. Příběh vzestupu a pádu Charlese Van Dorena je ukázkovým příkladem toho, že v zábavním průmyslu, kde hraje prvořadou roli lítý boj o sledovanost, jsou etická pravidla nesmyslným pojmem.Causa Lukáše Kašpara.


Dunaj býval vždy eldorádem rybářů, pytláků a jiných dobrodruhů. Nesčetná ramena a bujná vegetace mezi Vídní a Ostřihomem tvořila malebná zákoutí s množstvím vzácných druhů živočichů a rostlin. Před dvanácti lety Slovensko přehradilo původní koryto. Co zůstalo zachováno z unikátního systému lužních lesů, jemuž se říká také vnitrozemská delta? Genius Loci Andreje Bána.


Jsou si hodně podobní. Přest málokdo ví, že herec Miroslav Etzler (40), momentálně známý jako ředitel Tomáš Kraus v seruálu TV Nova Pojišťovna štěstí, a Tomáš Etzler (41), produkční americké zpravodajské televize CNN, jsou bratři. Možná to je tím, že tito dva bodří Ostraváci spolu za posledních pět let nepromluvili ani slovo. Až teď - Reflex byl u toho. Rozhovor s nimi vedl Jan Potůček.