Reflex č. 49

Ondřej Hejma se vrací ke kořenům. Je feminismus jen nevinným odreagováním vitálního přetlaku něžného pohlaví? Ázérbájdžán je obrovský bohatý sud ropy, plný obyvatel odsouzených k chudobě. V létě roku 1985 proběhl Live Aid, největší charitativní koncert všech dob. Ukrajinští voliči se nechtěli nechat podvést.



Zde najdete kompletní obsah čísla 49 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto





Foto
Listopad 1989. Zpravodaj americké agentury AP spěchá do redakce z bujaré tiskovky Občanského fóra. Byl zrušen ústavní článek 4 a s ním vedoucí úloha komunistické strany. Vtom se zpravodaj zastaví. Nevšiml si, jakým šampaňským si Havel a jeho lidé připili. Nebylo to náhodou rosé? Vrací se. Listopad 2004. Zatímco mnozí zklamaně hledí k novému složení poroty soutěže Česko hledá SuperStar, v níž bude chybět květovaná košile a sarkastické bonmoty... Ondřej Hejma v rozhovoru s Milanem Tesařem.


Feministické postoje, gender studia na vysokých školách, mediálně vděčné sebepropagační akce zpěvaček bojujících proti násilí na ženách a řada dalších nepřehlédnutelných "ženských" aktivit mě dohnaly k základní otázce: A co chlapi? Neměli by si taky založit stranu a formulovat jasnou ideologii? Fenomén Jiřího X. Doležala.


Foto
Ačkoliv každého řidiče znepokojuje zvyšování cen ropy, málokdo se zamyslí, odkud vlastně přitekla. Ropovody přivedly předloni do České rafinérské v Litvínově, hlavního českého výrobce benzínu, čtyři milióny tun ropy z Ruska a milión tun z Ázerbájdžánu, který se tak stal naším druhým nejvýznamnějším dodavatelem strategické suroviny. Jak žijí lidé v sousedství ropných polí, jež pohánějí naši ekonomiku? Reportáž napsal Martin Skalský.

Foto
Píše se 24. říjen 1984, zpravodaj britské televizní společnosti BBC Michael Buerk právě mluví o smrtícím hladomoru, který postihl Etiopii. Zprávu následně odvysílá 425 televizních stanic po celém světě do miliónů domácností. Jen v jedné z nich se však jistý muž zvedne a otřesen zhlédnutými záběry napíše společně se svým kolegou písničku, která podnítí uspořádání největšího charitativního koncertu všech dob - LIVE AID. Od té doby uplynulo dvacet let. A právě v těchto dnech se objevuje nová verze slavné písně Do They Know It’s Christmas? A opět vede hitparády. Retro očima Honzy Dědka.


Foto
Procházel jsem se po centrálním kyjevském bulváru Kreščatyk v pátek před volbami. Majestátní domy stalinské architektury, široká šestiproudá silnice plná drahých aut, pěší zóna, butiky se zbožím světových značek, mobily a vodkou. Téměř nic nepřipomíná šedou nudu komunistického režimu. Ale zdání klame - tady se lidé ztrácejí neznámo kam, proti zmanipulovaným rozhodnutím soudu se můžete odvolat leda do Haagu, a odmítnete-li platit mafii za zprostředkování práce na Západě, riskujete život. A vůbec není jisté, nakolik se tohle může změnit, ať už volby dopadnou jakkoli. V televizi ve vůloze probíhá zábavná předvolební estráda. Stohlavý vojenský soubor společně s uniformovanou zpěvačkou Nataljou Bučinskou pěje o lásce k vlasti. Divákům je „boháto“ přes padesát a bez zjevného nadšení mávají světle modrými vlaječkami... Reportáž napsal Ivo Dokoupil.