Reflex č. 48

Základy vzniku nové hry frisbee položili studenti házející plastovými talíři na pizzu. Panamský průplav fungující již devadesát let je skvělý byznys. Bývalou východní výspu Masarykovy republiky spojuje většina Čechů se zromantizovanou postavou obyčejného lupiče. Osmdesát osm vystavených historických kočárků evokuje módu i technický pokrok z nezvyklého úhlu. Spisovatelka Irena Obermannová se nehlásí k žádnému hnutí a vyznává nezávislost.



Zde najdete kompletní obsah čísla 48 s články k přečtení.



Foto





Foto
"Když běžím sprintem víc než polovinu hřiště, sleduju při tom vzduchem letící disk, vržený dlouhou přihrávkou, pak se odrazím před zónovou čarou, skočím rybičku a v pádu chytím tu letící placičku, tedy disk, těsně nad zemí. V tu chvíli zařvu radostí, že náš tým má bod!" O frisbee píše Pavel Kovář...


Foto
Koločava, vesnice na Podkarpatské Rusi, je jedním z mála míst Ukrajiny, o kterém mají Češi určité povědomí. Bývalá nejvýchodnější část Masarykovy republiky v nás stále vyvolává zájem. Dříve nejchudší země Evropy sice zažila za dvacet let příslušnosti k Československu nebývalý civilizační posun, ale po násilné okupaci Maďarskem a plebiscitu v roce 1945, který ji přihrál do náručí Stalina, se životní úroveň opět dramaticky snížila. A je to tak dodnes, i když je Ukrajina už více než deset let samostatnou zemí. Genius loci Petra Blahuše.



Foto
Černovlasý muž s ostrými rysy utahující silná lana se kroutil a nadával bolestí. "Áááá ... loco ... cóno ...," řval do ostrého slunce z hloubky pode mnou. Odvážnější manévr dvou lodí, Pacifické královny, na níž jsem se plavil Panamským průplavem, a tažného člunu, který nás kotvil ve zdymadlech Miraflores, mu skřípl nohu mezi tvrdou pryž chránící mnohatunové lodě proti poškození. "To se tady stává dost často, přes všechnu mechanizaci je to pořád tvrdá práce," vysvětloval mi Pablo, náš průvodce. "Ale dobře placená." Více Petr Holec.


Foto
IRENA OBERMANNOVÁ (42) působí křehce, ale kdo zná její knížky, ví, že má v sobě velkou touhu po svobodě a nezávislosti. Ví, jak těžké je s tímhle postižením žít. Právě vydala další román. Jmenuje se Matky to chtěj' taky. Rozhovor vedla Veronika Bednářová.




Foto
Na výstavu historických kočárků vstoupíte - a neubráníte se úžasu. Dýchne na vás krása až nebesky čistá. Osmdesát sedm různorodých exponátů evokuje historii, dobovou módu i technický pokrok z nezvyklého úhlu. Věci neznalý návštěvník vzdechne zaskočen. Je uvyklý na veterány důležitějších vozidel či strojů, ale dětské kočárky? Ta věc na kolečkách, z níž se po staletí ozývají stále stejné zvuky, důsledně jela a jede dobou. Poklad manželů Šormových, který najdete v zámečku v Roztokách. Á propos Petry Konrádové.