Reflex č. 46

Sedmnáctý listopad 1989 v mozaice výslechů komunistických funkcionářů. Velkorysý projekt centra pro děti ve středu města zkrachoval. Rezisér Igor Chaun zpovídá režiséra Jana Hřebejka, jehož film Horem pádem se uchází o Oscara. Kuchaři i labužníci světové hudební kuchyně se scházejí každoročně v Berlíně na veletrhu Womex. Během pár let by měly vyrůst stovky větrných elektráren.



Zde najdete kompletní obsah čísla 46 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Sedmnáctý listopad 1989 se během patnácti let dočkal mnoha interpretací založených především na vzpomínkách vítězů. Jak ale listopadové události přelomového roku vypadaly z pohledu představitelů komunistické moci? Podívejme se na mozaiku jejich názorů poskládanou z protokolárních výpovědí pořízených vyšetřovateli, prokurátory i členy parlamentních komisí od prosince 1989 do začátku roku 1991. Jde samozřejmě o svědectví zaujaté, mnohdy vyřčené v obavě z vlastního trestního postihu. Retro Pavla Žáčka.

Foto
Budou další generace českých dětí milovat značkové fast foody jen proto, že tam mají klouzačku a jinde ne? Znáte nějaký prostor uprostřed velkoměsta přímo určený k tomu, aby si tu rodiče dali kávu s přáteli a mrňata se mohla kousek od nich bavit v dětské herně a dívat se na pohádky? Je jich třeskutě málo. Proto působil velkorysý dvoupatrový dětský projekt Tramtárie v centru Prahy jako sen. Po roce zkrachoval. Proč? Projektem se zabývala Petra Konrádová.

Foto
Režisér IGOR CHAUN (41) zpovídá režiséra JANA HŘEBEJKA (37), jehož poslední film, Horem pádem, se uchází o Oscara. Bývalí spolužáci hovoří o filmu, vášni a naší době.


Foto
"Pojedu na dovolenou někam daleko k moři do vesnice, kde není McDonald. K večeři nechci hamburger, ale grilovanou rybu od místního rybáře." Ganbé Brass Band, Benin Choutky surfující na vlně globalizace mají hudební paralelu. Kuchaři ilabužníci světové hudební kuchyně se scházejí každoročně na veletrhu Womex. Událost očima Petra Dorůžky.

Foto
Po dlouhých letech, kdy v České republice připomínaly pokusy stavět větrné elektrárny spíš domácí kutilství, by tu měly během pár let vyrůst stovky nových věží s vrtulí. Stát platí za větrnou elektřinu poprvé velmi slušnou cenu a firmy se předhánějí v hledání vhodných míst pro větrné farmy. Stejně mohutný je i odpor proti nim. Jsou větrníky opravdu zdrojem čisté a nevyčerpatelné energie? Nebo naopak škodí, a ještě navíc tunelují státní rozpočet, jak tvrdí jejich odpůrci? Sonda Tomáše Feřteka.