Reflex č. 36

Klecová lůžka postupně zmizí, až se pro veřejnost otevřou brány sociálních ústavů. JXD se vydal na místa, kde stojí české menhiry a dolmeny. Zpěvačka Vladivojna La Chia je z Ostravy, ale brzy o ní uslyší nejen metropole. Na vandru v Hajdarábádu. Portrét nejvýznamějšího franoouzského politika 20. století. Dosud nikdy netištěné fotografie připomínají, co se v Praze dělo rok po srpnu.



Zde najdete kompletní obsah čísla 36 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto







Foto
BARBARA KODETOVÁ (33) se před časem po mateřské vrátila do práce dost razantně - na divadelní prkna do hry podle filmu Ingmara Bergmana Podzimní sonáta. V mezičase natočila dva americké sci-fi filmy podle legendární předlohy Franka Herberta, Dunu a Děti Duny, stala se známou po celé Evropě, porodila dceru a s otcem svého dítěte se rozešla. Teď dokončila seriál Redakce, kde hraje šéfku oddělení v deníku Denní listy. Více v rozhovoru s Veronikou Bednářovou.


Foto
Kdybych to chtěl hodně přisolit, napíšu, že nezkušení čeští horolezci se jezdí do Tater zrakvit (oblíbený výraz jedné internetové diskuse). To bych se stal ale i já antihrdinou lezeckých serverů, což nechci. Faktem ovšem je, že z letošních třinácti obětí slovenských "malých velehor" je deset Čechů. Proč? Reportáž Andreje Bána.


Foto
Pokud pojmete podezření, že v sousedním činžáku drezúrují koně nebo trápí slony, raději se zaposlouchejte. To menší zemětřesení mohla způsobit taneční hodina flamenka. Třicet podpatků - to už je rachot. A jak krásný, když mu alespoň trochu rozumíte. Fenomén očima Petry Kondrádové.


Foto
Měl volat v pátek o deváté hodině večerní. Nevolal. Ani druhý den, jak jeho manažer slíbil, ani třetí, čtvrtý den. Tak to šlo přesně týden. Už jsem se smířil, že JAMES BROWN (71), největší hvězda funku a soulu, nezavolá. Až zazvonil v sobotu o půl třetí ráno telefon, ve sluchátku hlas nějaké dámy: "Doufám, že jste připraven, James Brown se chystá promluvit. Oslovujte ho Mr. Brown a neptejte se na drogy, vězení a zbité ženy. Pokud vše dodržíte, existuje určitá šance, že se s vámi bude bavit alespoň pět minut." Nakonec mluvil déle, i když hlavně jen o penězích. Většinu svých odpovědí vykřikoval jako své improvizace na pódiu; nebyl to ani tak rozhovor, jako spíš soukromý koncert. V rozhovoru s Honzou Dědkem...

Foto
Málokterá pražská stavba vyzařuje tak tajemnou atmosféru jako karlínská Invalidovna. Duch místa? Zde se dá přímo krájet. Připomíná zakletý zámek. Ze Sokolovské třídy, po níž jezdí auta a tramvaje do Libně, není na jaře a v létě přes vzrostlé stromy přilehlého parčíku ani příliš dobře vidět. Lze ji tušit. Možná je to tak lépe, protože se nachází ve velmi zuboženém stavu. Stačí se přiblížit a vše je na první pohled zřejmé. Na člověka samovolně padá smutek. Z Invalidovny zase omítka. Obojí spolu úzce souvisí. Genius Loci a Petr Volf.

Foto
Před pětapadesáti lety vyhrál Konrad Adenauer parlamentní volby a stal se prvním německým poválečným spolkovým kancléřem. Tehdy mu bylo 73 let a Schaumburský palác v Bonnu překvapivě neopustil dalších čtrnáct let. Loni byl celonárodním hlasováním na televizní stanici ZDF vybrán jako největší postava Německa. Causu napsal Bohumil Pečinka.