Reflex č. 33

Americký herec Harvey Keitel se do důchodu nechystá. Životní retrospektiva nejslavnějšího latinskoamerického diktátora. Náš reportér nahlédl do Evropského parlamentu. Rozhovor s programovou ředitelkou České televize Evou Vrtiškovou a řada dalších článků...



Zde najdete kompletní obsah čísla 33 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto






Foto
Americký herec HARVEY KEITEL (65) si dal espresso a naše interview získalo milý kavárenský ráz. V přízemí hotelu na Malé Straně ho bavilo filozofovat o životě. Z dvacetiminutového rozhovoru byla nakonec hodina, kterou ale v klidu ukončil slovy: „Teď se jdu podívat na Židovské Město. S vámi si můžu povídat v Karlových Varech, ale ty památky už třeba nikdy neuvidím.“ V rozhovoru s Veronikou Bednářovou...






Foto
V dokumentu amerického režiséra Olivera Stonea Comandante vypadá Fidel Castro jako čilý, vlídný stařík. To je ale poněkud zavádějící portrét. Předseda státní rady, předseda rady ministrů, první tajemník ústředního výboru Komunistické strany Kuby a vrchní velitel ozbrojených sil, líder máximo, sice kormidluje svou republiku k ideální podobě socialismu, ale přitom je to absolutní monarcha v nejryzejším smyslu slova. Vládne na svém trůnu už neuvěřitelných pětačtyřicet let, od ledna roku 1959. Causou se zabýval Lukáš Kašpar.





Foto
Příběh odchodu skupiny pražských intelektuálů do Slavonic a vznik kulturní enklávy kolem totemového podniku Besídka jsou dostatečně známy. Od začátku šlo o konflikt tradičních postojů starousedlíků, poněkud konzervativních obyvatel pohraničí, a velkoměstských umělců. Konflikt skončil. Slavonice jsou dnes letní kolonií party pražských intelektuálů. Ale fakt pěknou. Genius Loci Jiřího X. Doležala.

Foto
V červenci se ve Štrasburku sešel poprvé za účasti českých poslanců rozšířený Evropský parlament, aby si zvolil předsedu a prezidenta Evropské komise. Jako obvykle šlo o souboj idejí. Dvě největší parlamentní frakce se předem dohodly na španělském sociálním demokratovi Josepu Borrellovi, který jim slíbil, co chtěly slyšet. Voila` ! Podobnou taktiku zvolil dva dny nato i nový prezident komise José Barroso, rezervista, jenž nevadil žádné velké zemi. "Musíme se rozhodnout, co je nejlepší pro Evropu," odpovídal na otázky. Více v reportáži Petra Holce.


Foto
Česká televize má od 1. července novou programovou ředitelku. EVA VRTIŠKOVÁ (45) před lety vedla analytické oddělení televize Nova a později i program a produkci České nezávislé televizní společnosti. Loni na podzim připomínkovala v týmu Petra Sládečka programové schéma ČT na letošní rok. Rozhovor vedl Jan Potůček.