Reflex č. 30

Postava Froda Pytlíka udělala z Elijaha Wooda celosvětovou hvězdu. Na letošním karlovarském festivalu se těšil největšímu zájmu fanynek. Ti, kteří se nikdy neporobudili z dětského snu a dodnes si užívají bitev a šermování. Jak se dělá turné skupiny Kabát? U příliežitosti Mezinárodního dne proti užívání drog a nezákonnému obchodvání s nimi se v Praze konalo sympozium. Norbert Auerbach, exprezident United Artists, byl v osmdesátých letech Reaganův přítel a poradce. Causa Bedřich Šupčík...



Zde najdete kompletní obsah čísla 30 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Jmenuje se ELIJAH WOOD (23). Málokdo ví, jak jeho zvláštní jméno správně vyslovovat. Dívky před hotelem Pupp na něj volaly: "Elájahu!" Ani se neotočil, snad měl pocit, že jen někdo vzývá Alláha. Jiní mu říkali prostě Frodo. Každopádně se stal největší hvězdou letošního ročníku karlovarského filmového festivalu. Přestože je vysoký jen asi jako hobit, ovšem s velkýma, jasně modrýma očima, jak stvořenýma do reklamy na barevné kontaktní čočky. Na ruce se mu během rozhovoru leskl stříbrný prsten. "To je jen takový laciný kroužek, rozhodně to není prsten z toho filmu." Oba jsme věděli, o kterém filmu mluví. Více v rozhovoru s Honzou Dědkem.


Foto
Jako většina kluků měli rádi meče, koně, brnění. Milovali šermování a bitvy. Rozhodli se tím živit a také to udělali. Tento článek vezměte jako výraz mé tiché závisti a úžasu nad splněným snem. Nápad Radka Bajgara.





Foto
Kamióny vezoucí náklad stavby a sedmdesát lidí působí jako velký cirkus. Potetované zátylky, dlouhé vlasy sepnuté do copů, upocené tváře, rukavice a pevné boty. Novodobí cirkusáci, lidé profesí, bez kterých by velké hudební akce u nás nemohly existovat. Na šestitýdenní open-air turné Dole v dole skupiny Kabát vyjelo sedmdesát lidí, aby pracovali nepřetržitě osm set čtyřicet hodin kvůli čtyřiceti čtyřem hodinám koncertů. Reportáž Davida Beránka.


Foto
Náš časopis je vyhlášený profeťácký plátek a autor tohoto textu propagátor drog, narkoman a extremista. Na akci s optimistickým názvem Léčba funguje jsem se pokoušel zjistit, proč jsem vlastně se svými názory drogový extremista. Marně. Více Jiří X. Doležal.






Foto
S Norbertem Auerbachem jsem se chtěla sejít už dávno, ale když zemřel Ronald Reagan, byla ta pravá chvíle. Dvaaosmdesátiletý exprezident United Artists byl totiž v osmdesátých letech Reaganův přítel a poradce. Více než o práci se spolu bavili o filmu, protože Reagana vždycky zajímaly herecké drby. A Auerbach se ve filmovém světě pohyboval od dětství. To strávil na klíně takových hvězd, jako byla například Adina Mandlová nebo Lída Baarová. Rozhovor vedla Veronika Bednářová.


Foto
Před osmdesáti lety, přesně 20. července 1924, se stal našinec poprvé v historii olympijským vítězem. Sokolský cvičenec Bedřich Šupčík vyhrál šplh na laně, disciplínu mezi gymnasty dnes málo známou, ale opět se hlásící k životu. Stalo se tak na pařížském stadiónu Colombes, v samotném závěru osmé olympiády. Sokolové tehdy zachránili reputaci naší výpravy, když získali devět z desíti medailí. Causu připravil Pavel Kovář.