Reflex č. 26

Mexiko - Ciudad de México -, město rozporů. Michel Foucault je levicový intelektuál, ale každý levicový intelektuál není Michel Foucault. Karel Kolomazník chová v podkrkonošské Víchové celkem čtyřiapadesát československých vlčáků. Takový objev český jazz dlouho neudělal. Před deseti lety se na tom shodla Česká jazzová společnost a udělila tehdy čtrnáctiletému klukovi cenu Talent roku.

Foto









Foto
Dvacet miliónů lidí. Polovina z nich našlapaná v rozpálených favelách požírajících jako plíseň okolní kopce. Hnědý štiplavý vzduch, který vám s nosem zatočí hůř než kokain. Všudypřítomná zácpa. Armáda mariachis, pasáků a děvek. Korupce. A za rohem luxusní Polanco s Avenidou Masaryk plnou mercedesů a butiků Versace. Rozjeté bary zlaté mládeže v Zoně Rose. A všem se tu lesknou boty jak psí kulky. Mexiko - Ciudad de México -, město rozporů.









Foto
Michel Foucault je levicový intelektuál, ale každý levicový intelektuál není Michel Foucault. Tahle sartrovská parafráze se k otevření příběhu pilného myslitele, jenž navždy ustal v práci před dvaceti lety, 25. června 1984, báječně hodí.








Tři psovlci či vlkopsi shlížejí z oken třetího patra zchátralé budovy. Další tři zvířata pobíhají typicky zjitřeným vlčím způsobem v bytelném kotci za budovou.
KAREL KOLOMAZNÍK (57) chová v podkrkonošské Víchové celkem čtyřiapadesát československých vlčáků. Je to zřejmě největší a určitě nejznámější koncentrace vlčáků v tuzemsku. Média už několikrát referovala o "obci terorizované smečkou divokých psů". Přijel jsem se podívat, jestli je pan Kolomazník opravdu tak velký podivín, jak by se na první pohled mohlo zdát.








Foto
Takový objev český jazz dlouho neudělal. Před deseti lety se na tom shodla Česká jazzová společnost a udělila tehdy čtrnáctiletému klukovi cenu Talent roku. Kluk má dnes za sebou tři roky studia ve Spojených státech na prestižní škole, uznání od kytaristů velikosti Peta Methenyho a taky první vlastní desku. Už dřív, na jiném místě časopisu, podlehl jsem svodům jemné nadsázky a označil jej za Tomáše Rosického českého jazzu. Ač zjednodušuje, není takový příměr od věci. Mladík, jehož nadání nevybledlo ani v těžké světové konkurenci, se jmenuje DAVID DORůŽKA (24).