Reflex č. 24

Pastelková hraběnka Mathilda Nostitzová v rozhovoru s Janou Benešovou. Opravdu není úniku z pravidla, že stát zapíše památku a vy ji musíte platit? V posledních týdnech téma stále živějších diskusí - násilí na stadiónech. Causa Kabát. Digitální příjem televizního vysílání je už v Praze snadno dostupný pro každého. Řadu dalších článků a rozhovorů najdete v Reflexu č. 24.

Zde najdete kompletní obsah čísla 24 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Leckdo se i přes okázalé plebejství ve skrytu duše touží setkat s opravdovou hraběnkou. V tomto případě si může do diáře poznamenat, že se s ní uvidí 18. října tohoto roku. Patronka charitativního projektu Bílá pastelka Mathilda Nostitzová bude jako obvykle na Václavském náměstí nabízet k prodeji bílé pastelky v rámci pomoci Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých. Rozhovor připravila Hana Benešová.

Odpověď na důležitou otázku hledají nyní České radiokomunikace, které v Poděbradech vlastní starou radiostanici se dvěma stožáry, z nichž ve dvacátých letech zahajoval vysílání Československý rozhlas. Jeden ze stožárů již není užíván, ale protože se stal chráněnou kulturní památkou není možné jej zbourat. Jeho údržba přitom činí ročně zhruba milión korun. Může vás stát nutit takové peníze investovat? Problémem se zabýval Jan Potůček.


Násilí na stadiónech. V posledních týdnech téma stále vášnivějších diskusí – hlavně v důsledku zatím největších výtržností v historii českého fotbalu, jichž se dopustili fanoušci Baníku v Opavě. Ale bitky na fotbale jsou staré jako fotbal sám a pokud se to nepovedlo za 700 let, těžko se nad násilím pod záminkou sportu povede jednou provždy zvítězit. Fenomén perem Jany Kománkové a Ondřeje Formánka.


Jde pravděpodobně o jedinou hudební skupinu u nás, která si může dovolit odehrát sérii monstrózně pojatých koncertů na fotbalových stadiónech a být si jista, že bude mít plno. Hudební kritici tápou, jaký postoj mají k téhle pětici teplických bigbíťáků zaujmout, ale z jejich nepřízně si Kabáti nikdy nedělali těžkou hlavu a stoupají na stále vyšší pohoří muzikantských úspěchů. Causou se zabýval Petr Korál.


Pozemní digitální příjem televize, jenž by do pěti let měl být běžně dostupný většině českých domácností, lze zatím praktikovat jen v Praze. Zkušebně tu vysílají dvě telekomunikační společnosti a od jedné z nich si autor reportáže půjčil přístroj, díky němuž se mohl na digitál připojit. Zařízení stojí cca pět tisíc korun a přijímaný obraz je bez chyby a bez jakýchkoli rušivých podnětů zvenčí. Více v článku Jana Potůčka.