Reflex č. 22

V sobotu 22. května si budoucí španělský král bral pěknou a inteligentní televizní moderátorku. Rozhovor s nejen dramatikem maďarského původu Georgem Taborim. V roce 1957 byla odsouzena skupina mladých lidí za to, že v Mánesu tancovala rokenrol. Rozhovor s fotografem Reflexu Petrem Jedinákem o portrétování. Analýza - deset let snu Nelsona Mandely. V tomto čísle Reflexu vychází festivalová příloha.

Zde najdete kompletní obsah čísla 22 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Sňatek Jeho královské Výsosti Felipa Bourbonského s Letizií Ortizovou Rocasolano změnil minulý víkend ve španělský státní svátek. Onu sobotu 22.5.2004 si v Madridu budoucí král bral pěknou a inteligentní televizní moderátorku. A Honza Dědek mohl zblízka sledovat tuto mimořádnou událost.


Foto
Dramatik maďarského původu, britský válečný zpravodaj, hollywoodský scenárista a zaměstnanec Berliner Ensemble, nyní devadesátiletý George Tabori strávil první třetinu svého života v Evropě, ale pak ho jeho židovský původ donutil odejít za oceán, kde dosáhl velkého profesního úspěchu. Jeho hry hrají v současnosti i česká divadla. Šachovou partii s ním se podařilo sehrát Honzovi Dědkovi a při ní vyslechl i Taboriho neobyčejný životní příběh.


Foto
Media v poslední době často připomínají padesáté výročí vpádu rocku na hudební scény. Pavel Kovář se vrátil ke skutečné události z roku 1957, kdy skupina mladých lidí v pražské kavárně Mánes hrála a tančila rokenrol. To tehdejší režim nepřipustil a několikaměsíční tresty za tuto opovážlivost a nemorálnost byly natvrdo. Jeden z odsouzených, Jan Bohuslav, se dodnes schází s nyní už „rokenrolovými staroušky“ a v sálu kulturního domu Vltavská holdují této dřív nedovolené vášni.


Foto
Petr Jedinák fotografuje v Reflexu už dvanáct let. Během této doby vytvořil řadu portrétů, z nichž řada snese i velmi vysoké požadavky, kladené na tento žánr. Nedávno mu vyšla kniha Cesty k portrétu, kde vysvětluje okolnosti zrodu některých fotografií. Rozhovor, který s ním Petr Volf vedl byl nejen o portrétování, ale především o cestě, již Petr podnikl, než se osobitým portrétistou stal.




Foto
Před krátkou dobou se Veronika Bednářová vypravila do Jihoafrické unie, kde právě probíhaly volby nového prezidenta. Obraz země, jež se před deseti lety vymanila z apartheidu a musela projít procesem vyrovnání se starým režimem je různorodý. Je to země naděje i strachu.