Prázdný výraz holky z plakátu

Ráno jedu do práce a vždycky vidím billboard, na kterém je dívka tvářící se neobyčejně tupě. Anička Dajdou propaguje pivo Bernard. Špatně vymyšlená reklama, která jen těží z chvilkové slávy jisté osoby. Pivo a Anička nemají nic společného, slogan o poblázněném světě není ani výstižný ani nápaditý.


Byl to zjevně záměr nafotit tu nebohou dívku tak, aby ve výrazu vypadala téměř jako slabomyslná a aby v oblečení vynikla její všední průměrnost. Uvědomuje si ona sama, že ze sebe dělá šaška, kterému se všichni nejen smějí, ale krutě vysmívají? Asi ne, kdyby byla schopná jen minimální sebereflexe, vůbec by se do Superstaru nehlásila.
Za reklamu inkasovala, pokud vím, několik desítek tisíc, což je jednorázově docela slušný výdělek. Spolu s ním ale získává i věc, která jí vydrží mnohem déle než ty peníze: špatné jméno, nevalnou pověst. Tohle jméno má třeba i bývalý koník stáje dr. Janečka, nyní právník Pavel Horňák. Ano, možná je to dnes milý, vzdělaný člověk, ale mnohý si ho bohužel spojí s nechvalným manažerem Janečkem a pitomými písničkami o spícím kotěti.
Anna Gleisnerová se ovšem s nikým nespojila, a proto je v tomhle směru při své agresivní upřímnosti snad ještě horší. Jedině ona sama je strůjcem onoho monstra, které na mně hledí z billboardu. Svůj díl ovšem vykonali i její rodiče, nejbližší příbuzní staršího věku, kteří jí měli včas říct, že tohle přece je zbytečnost, tohle její život může docela poznamenat. Jenže neřekli - třeba ani oni nejsou schopni myslet trošku dopředu.
Dokážu si představit ty pohledy a poznámky známých i neznámých, když tato dívka někam vkročí. Asi to není žádný upřímný obdiv. V lepším případě potutelné mlčení a grimasy, v horším posměšné pokřikování. Kdypak se dočteme v bulváru článek o tom, že Dajdou už je zoufalá z nenávisti i závisti, která jí obklopuje? Kdypak si na ní média smlsnou a zjistí, že třeba bere drogy? Nebo se to nestane a celých těch patnáct minut slávy vyšumí do ztracena?
Myslím, že jediné štěstí, který by tuto slečnu mohlo potkat, je zapomnění. Ona by získala a diváci nic neztratili. Ale každý svého štěstí-osudu strůjcem.