Reflex č. 18

Jaká je hrozba teroristického útoku během mistrovství světa v ledním hokeji? Světoznámý choreograf Pavel Šmok chce dělat současně divadlo, které přináší citové zážitky. Další z "kostlivců ve skříni" na pražském magistrátě má podobu vzácných barokních soch. S předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem si povídal Bohumil Pečinka. Jak se dělá a prodává předpověď počasí? ...a také příloha EXTRA - Silicon Valley.

Zde najdete kompletní obsah čísla 18 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Strach je pocit, který je součástí každodenního bytí občanů Afghánistánu, Íránu, Iráku ... Ze zemí euroatlantické civilizace ho zatím znali jen občané Izraele. Po Madridu přišel i k nám. Média před mistrovstvím světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě nestrašila, ale letos je nesporně největší potenciální bezpečnostní hrozbou nikoliv řádění hooligans, ale teroristický útok. Reportáž Jiřího X. Doležala prozradí více...

Foto
Dvě teninké baletky, které si přišly podrbat do vrátnice, mne jednoduše odstrčily od popelníku. Potom vrzly dveře a dívky, které viděly za má záda, se najednou postavily do pozoru jako cínoví vojáčci. Přicházel totiž světoznámý choreograf PAVEL ŠMOK (76) a mně se zazdálo, že jeden z těch obdivných pohledů, které k němu vysílaly, neprávem sklouzl také po mně. S Pavlem Šmokem si povídal Petr Rulf.


Foto
Před nedávnem prohlásil pražský primátor Pavel Bém, že denně vytahuje "kostlivce ze skříně" - postupně řeší kauzy, které se na magistrátu nakupily. Jeden takový kostlivec má podobu vzácných plastik, zakázky za jedenáct miliónů. Nepořádky na úřadě, jež s nimi souvisejí, jsou až neuvěřitelné. Pochybuji, že se podřízení s tímhle strašidlem Bémovi svěřili. Případ Michala Komárka.


Foto
Mnoho vysokých politiků v této zemi slibovalo, že MIROSLAVA KALOUSKA (44) dostane z politického a možná i z občanského života. On tu ale stále je, a navíc jako předseda KDU-ČSL a rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, vlivnější než kdy předtím. Rozhovor vedl Bohumil Pečinka.


Foto
Jsou na světě oblasti, kde je včasná předpověď počasí otázkou přežití či záchrany majetku. To ale není náš případ. Přesto závislost na předpovědi počasí je nejčastějším druhem závislosti - ještě před alkoholismem. Proč? Jaký je psychologický zisk z ní plynoucí? Je to jen téma pro komunikaci, neb lepší téma část populace nemá? Nebo předpověď zmenšuje úzkost z nejistoty coby jediná vědecky podložená představa o nejbližší budoucnosti? Ať tak, či tak - proč by jim tu kratochvíli měl platit stát? Dost otázek na to, abychom se podívali, jak se taková předpověď dělá a jak se prodává. Sonda Radka Bajgara.

Foto
"V této garáži se zrodilo Silicon Valley, první centrum rozvinuté technologie na světě. Nápad přísluší Dr. Fredericku Termanovi, profesoru Stanfordské univerzity, který povzbuzoval své studenty, aby si zde založili vlastní firmy s elektronikou místo toho, aby se nechali najmout jako řadoví zaměstnanci firem na východním pobřeží Ameriky. První dva studenti, kteří uposlechli jeho rad, byli William R. Hewlett a David Packard, kteří v této garáži v roce 1938 vynalezli svůj první výrobek - zvukový oscilátor." Přílohu EXTRA připravila Veronika Bednářová.