Reflex č. 17

Ke vstupu do EU nám zahraje na deseti pražských ostrovech celá Evropa. V tomto čísle Reflexu najdete kompletní program festivalu Unieted Islands of Prague. "Skladál" odpadářské firmy IDOS je jen součástí jednoho vnitrostranického boje. Příběh únosu očima reportéra Českého rozhlasu Víta Pohanky. Zas smrtí horníků nebývají jen výbuchy...

Zde najdete kompletní obsah čísla 17 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Koncertní scény omývané řekou a na nich stovky hudebníků. Svérázným způsobem vstoupí česká metropole do Evropské unie. Bezmála celý kontinent jí přijede zahrát na Vltavu, na United Islands Of Prague. Festival proběhne od čtvrtka do soboty (29. 4. až 1. 5.) a vyvrcholí v neděli show francouzských Gipsy Kings v T-Mobile Areně. Na následujících stránkách vás provedeme scenérií této výjimečné akce - pražskými ostrovy - a hudebními atrakcemi, které byste si neměli nechat ujít. Každému ostrovu byl pro přehlednost přidělen jeden hudební žánr. V samostatné příloze pak přinášíme kompletní program festivalu, s nímž se na Vltavě a mezi přilehlými kluby nikdo neztratí. O akci více Petr Volf a Petr Dorůžka.


Foto
Příběh odpadářské firmy IDOS Praha, s. r. o., který skončil střelbou a dvěma mrtvými, čtenář zná. Málokoho včetně médií však zajímalo, co se stalo s hromadou tisíců tun infekčního odpadu, která celý ekologický a později korupčně politický skandál odstartovala. Přitom se ukazuje, že "ekologická katastrofa" v IDOS byla možná jen vedlejším produktem vnitrostranického boje mezi lidovci. Případ zaznamenal Jiří X. Doležal.

Foto
Ricardo byl neobvykle vážný: "Irák milosrdný," pronesl lámanou angličtinou téměř slavnostně výraz, který bychom od něj při jeho minimální znalosti jazyka okupantů nečekali. Všichni tři jsme mu viseli na rtech a čekali, co dalšího z něj vypadne. V našem pouštním vězení pro nás představoval hlavní spojku s okolním světem, vozil nám jídlo a pití a mně také cigarety. Reportáž Víta Pohanky.


Foto
Werwolf. Vlkodlak. Mytické zjevení, napůl člověk, napůl šelma, která se živí lidskou krví. V germánské mytologii se vyskytuje odedávna, v moderních dějinách se werwolfové objevili přesně před 60 lety - jako poslední prostředek záchrany "věčné" Velkoněmecké říše. A i když se jednalo o nepočetné partyzánské jednotky, v mnohém změnily průběh konce války a rozdělení Evropy na dalších čtyřicet let. Cause se věnoval Vít Blahuš.

Foto
Po důlním otřesu na Dole Lazy u Orlové v březnu tohoto roku zahynulo sedm lidí. Tím se počet mrtvých horníků na Ostravsku-Karvinsku od roku 1990 vyšplhal na 183. Následkem otřesu ale pod zemí zemřelo jen něco přes dvacet z nich. Mnohem častěji lidé v dolech umírají při manipulaci s mnohatunovými důlními výztužemi nebo pod koly těžebních strojů. Teprve když vidíte, jak vypadá práce v mnohasetmetrové hloubce, pochopíte, že bezpečnostní předpisy tu slouží spíš jen jako alibi pro nadřízené. V bezpečí bude horník vždy až poté, co vyfáral a zasedl k pivu v hospodě naproti závodu. Analyzovali Tomáš Sachr a Matěj Stropnický.