Reflex č. 14

V Redmondu u Seattlu ve státě Washington je nejen sídlo firmy Microsoft, ale i jedna mimořádná atrakce. Dům budoucnosti... V první polovině ledna 1994 se poprvé objevila nová rubrika never more... Nečekala až v České republice budou hledat SuperStar. Ještě nezletilá se sebrala a odjela do Paříže... Byl Jan Tleskač pouze literární postavou, anebo měl předlohu v reálném životě? Víte, že je možné získat kulaté úřední razítko bez předložení příslušných dokladů?

Zde najdete kompletní obsah čísla 14 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
V Redmondu u Seattlu ve státě Washington je nejen sídlo firmy Microsoft, ale i jedna mimořádná atrakce. Dům budoucnosti. Skoro všechno je zde téměř sci-fi, ale normální bohatá domácnost bude prý takto vybavena už za pět až osm let. Jsou zde věci, které Microsoft pravděpodobně nikdy nebude vyrábět. Snaží se však tímto způsobem inspirovat další lidi, aby viděli, kam se může technologie ještě posunout tak, aby z toho mohli těžit domácí spotřebitelé. Více v reportáži Veroniky Bednářové.


Foto
V první polovině ledna 1994 se poprvé objevila nová rubrika never more. K čemu je dobrá? zeptal se Radek Diestler. A také hned odpovídá: Lepší fekální jímku české kultury 90.let nenajdete. Jistěže není vyčerpávající – vyčerpávající je vybírat ji. A protože se absolutním vítězem ankety stal ministr kultury Pavel Dostál, pokusila se Veronika Bednářová zjistit co tomu říká.


Foto
Nečekala až v České republice budou hledat SuperStar. Ještě nezletilá se sebrala a odjela do Paříže. Dnes ji tamní arbitři vkusu přirovnávají ke Carle Bruni, slavné modelce, která dostala chuť prorazit jako zpěvačka. IVA FRÜHLINGOVÁ natočila album, které boduje ve frankofonních hitparádách a je nazývána „ krásným hlasem ze záhrobí“. Rozhovor vedl Milan Tesař.






Foto
Byl Jan Tleskač pouze literární postavou, anebo měl předlohu v reálném životě? Po letech usilovného pátrání si Václav Tikovský troufl odpovědět. Ano, existoval.






Foto
Víte, že je možné získat kulaté úřední razítko bez předložení příslušných dokladů? Navíc je obstaráte do hodiny. Bez zbytečných formalit se můžete stát notářem, lékařem, soudním znalcem či policejním vyšetřovatelem. Kvalifikaci mít nemusíte jak dokázal Jeroným Janíček.