Čůrající chlapeček po česku

Co kdyby se proslulý Čůrající chlapeček u příležitosti květnového vstupu České republiky do Evropské unie oblékl do „kroje“ symbolického pro Českou republiku a takto vyšňořen se objevil na obálce časopisu Reflex? JAK BY MĚL BÝT PODLE VAŠEHO NÁZORU TYPICKY ČESKY ODĚN ČŮRAJÍCÍ CHLAPEČEK?

Foto
New York má svou Sochu svobody, Paříž Eiffelovu věž, Kodaň Malou mořskou vílu a Brusel svého Čůrajícího chlapečka (Manneken-Pis). Historie této bezmála půlmetrové sošky je dlouhá a pozoruhodná, Belgičané na ní lpí víc, než Češi na svém pivu. Ponechme zatím osudy této legendární bronzové postavičky stranou, ty budou obsahem chystaného článku v jednom z blízkých čísel Reflexu, nyní bychom jen rádi zmínili u nás možná méně známou skutečnost, že tato nahá soška bývá pravidelně odívána do nejrůznějších kostýmů – tradičních i velmi výstředních; obyčejně u příležitosti mezinárodních svátků či významných zahraničních návštěv v hlavním městě Evropské unie. S tímto zvykem se začalo již roku 1747, kdy Čůrající chlapeček dostal zmenšenou kopii oděvu krále Ludvíka XV. Dodnes na sobě tento bronzový „manekýn“ vystřídal bezmála sedm set oděvů – uniformu amerického vojáka u příležitosti vstupu USA do první světové války, Myšáka Mickeyho v den kulatých narozenin této slavné kreslené postavičky, byl i Elvisem
Foto
Presleym nedlouho po smrti krále rock´n´rollu, samurajem, toreadorem, vlámským katolickým skautem, pilotem RAF, za svůj bronzový život se oděl do bezpočtu národních krojů, uniforem a svátečních šatů. Jen po česku ještě oděn nebyl. A odtud vznikl následující nápad – co kdyby se proslulý Čůrající chlapeček u příležitosti květnového vstupu České republiky do Evropské unie oblékl do „kroje“ symbolického pro Českou republiku a takto vyšňořen se objevil na obálce časopisu Reflex? Otázkou však zůstává, co je to vlastně typický český kroj? Hokejový dres Dominika Haška s legendárním číslem 39? Či snad rádiovka, montérky a v ruce sklenice piva? Uniforma dobrého vojáka Švejka?

JAK BY MĚL BÝT PODLE VAŠEHO NÁZORU TYPICKY ČESKY ODĚN ČŮRAJÍCÍ CHLAPEČEK?
(Napište nám svůj názor pod článek do diskuse.)