Reflex č. 12

V tomto čísle si můžete přečíst reportáž Radka Bajgara o hokejové opeře, článek Michala Komárka o ženách ve vědě, rozhovor Pavla Kováře s fotbalistou Radkem Váňou, reportáž Jany Doležalové a Jeronýma Janíčka o nemocnicích v česko-německém pohraničí a celou řadu dalších článků.

Zde najdete kompletní obsah čísla 12 s články k přečtení.


Foto

Foto
Z Národního divadla, odkud se většinou nešíří nic, se šíří zvěsti, že baletky odmítají plivat na zem a sboristky zpívat sprostá slova. Ano, začaly zkoušky původní české opery o hokejovém vítězství v Naganu. Zaujalo mě, že ať se o opeře zmíním před kýmkoli, názory jsou téměř identické: hokej + opera = kravina. Tak reagují kolegové píšící o kultuře i o sportu, muzikanti, intelektuálové, hokejisté. Proč? Více v reportáži Radka Bajgara.



Foto
Téma "ženy ve vědě"se v průběhu zpracování několikrát proměnilo. Narazil jsem nejen na očekávané obtíže při převodu teoretického tématu do populární podoby. Setkal jsem se i s komunikačními bariérami ve vztahu k některým ženám, které se s větší či menší mírou otevřenosti hlásí k označení feministky. A asi i s vlastními předsudky. Tak jsem nakonec od provokativní základní otázky, je-li věda sexuální úchylka, dospěl k problému, co znamená "zavraždit anděla ve svém domě". Více v článku Michala Komárka.



Foto
Radek Váňa (32) hraje okresní soutěž Nymburska, ale přesto je známější než mnohý ligový fotbalista. V pořadu ČT Fakta spolu s reportérem Petrem Hanouskem zinscenoval podplácení rozhodčích. Za průhledné odhalení korupce však nebyl pochválen, ale nelogicky potrestán desetiměsíčním zákazem hry. Odvolal se a nyní za ním stojí média i sportovní instituce. Ale to není vše. Skromně vystupující muž na sebe prozradil, že i on před lety spáchal hřích. Ten však nyní bohatě odčinil. Ostatně posuďte to sami. Rozhovor vedl Pavel Kovář.



Foto
Ve střední Evropě se rozvinula zábavná hra: novináři pátrají po předcích amerického prezidentského kandidáta Johna Kerryho. Historik a překladatel Jaroslav Bránský, autor rozměrného díla Židé v Boskovicích, se pokusil doložit kořeny Kerryho rodiny a jeho senzační příbuzenský vztah s Jehúdou Löwem ben Bezalelem. Tohoto myslitele zná svět pod jménem Rabbi Löw jako tvůrce pražského Golema. Zde jsou výsledky pátrání.



Foto
Dvě nemocnice. Obě sídlí v pohraničí a poskytují péči v podobném rozsahu s téměř totožným počtem lůžek. Liší se však příslušností k jinému státu. První nemocnici objevíte v německém a druhou v moravském pohraničí. Jak vyjde ze srovnání s německou kolegyní naše nemocnice? Více v reportáži Jany Doležalové.