Klimatické peklo

Britský Observer přinesl v neděli informace o utajovaném dokumentu Pentagonu, podle kterého hrozí světu během příštích dvaceti let totální katastrofa. Její příčinou má být klimatická změna, jejíž rychlost a rozsah překonají veškerá dosavadní očekávání.


Podle vlivných vědců i poradců Pentagonu, kteří údajně dokument připravili, se některá evropská velkoměsta ocitnou pod hladinou moře, v Británii bude klima připomínající Sibiř, svět ovládne neúroda, hladomor, nedostatek energie a všeobecná válka o zdroje, v níž dojde zřejmě i na použití jaderných zbraní. Zahynou miliony lidí.
Na první pohled je to hodně nadnesené a zdramatizované. Těžko si připustit představu, že náš vcelku poklidný bohatý západní svět by se měl proměnit v peklo, podobně rychle a neodvratně, jako se mu to stalo třeba s 1. světovou válkou. Navíc – taková velká proroctví se zpravidla nenaplňují. Stačí připomenout katastrofické scénáře slavného Římského klubu – přední světoví futurologové hovořili o vyčerpání energetických zdrojů a ekologické krizi už před desítkami let.
V každém případě je to ale proroctví v mnoha ohledech zajímavé. Samo o sobě stojí zato si občas uvědomit, že jsme velmi pravděpodobně na planetě nastartovali procesy, o jejichž dopadech toho zase tak moc nevíme, a obecně, že žijeme v dosti nesrozumitelném a neprobádaném světě, ať už si o svých znalostech a o své moci myslíme cokoliv.
Je zajímavé i to, že kdyby se někdo vyjadřoval podobným způsobem v tuzemském mediálním prostoru, narazil by na mohutnou kritiku a osočování, že je ubohý levicový intelektuál, dokonce se sklonem k ekologii – a horší kombinace snad už neexistuje ! – a že je primitivní antiamerikanista.
Proč antiamerikanista? To je další zajímavý aspekt. Dokument je totiž jasně zaměřen proti prezidentu Bushovi, který odmítá brát klimatické změny vážně. A obecněji proti stávající neodpovědné americké politice v oblasti energetických zdrojů a ochrany životního prostředí.
No, a s tím souvisí pochopitelně další zajímavá stránka věci – „tajný“ dokument se objevuje v době zahájení prezidentské kampaně a není tedy vyloučeno, že jeho síla je spíše politická než vědecká.
A konečně si jenom můžeme připomenout v daných souvislostech opravdu fantasmagorickou energetickou koncepci tuzemského ministerstva průmyslu.
„Tajný dokument Pentagonu“ může být politickou propagandou či dokonce mediální smyšlenkou. Může být pomstou ekologicky orientovaných vědců Bushově administrativě. Může být běžnou ukázkou toho, jak vojáci zvyšují svoji důležitost. Může být bohužel i seriózním podloženým varováním.
V každém případě bude zajímavé sledovat diskusi, kterou „odtajnění“ dokumentu vyvolá. A možná by neškodilo si pro jistotu naplánovat i nějaký výlet. Třeba do Nizozemska. Než nám ho ta vlna nadobro přelije.