Třetí internet

I když se obecně mluví o internetu jako o propojovateli, stále častěji se dnes zmiňuje i to, že se stává fenoménem rozdělující svět na bohatý bílý připojený a chudý černý nepřipojený. Nicméně webů, kteří na toto rozdělení či obecně na třetí svět upozorňují stále přibývá.


Jedním z projektů zabývajících se medializací Afriky a afrických problémů je tzv. Fela Project , ve kterém současní evropští a američtí umělci (mezi jinými také Paul D. Miller aka Dj Spooky) představují své práce ovlivněné nigerijským multiinstrumentalistou a aktivistou za lidská práva Felou Kutim. I když nejde o internetový projekt, stojí za to si stránky prohlédnout, protože je tu nebývalá symbióza spisovatelů hudebníků a výtvarníků mnoha generací i stylů a spojení, která jsou ve středoevropských podmínkách neviděná.
A pokud by se vám zdála Afrika příliš daleko a toužili byste po skutečném netartovém projektu, zkuste si najít legendární kyberfeministickou internetovou báseň Mythic Hybrid. Její autorky Prema Murphy a Dona Harroway vezmou návštěvníka na fascinující cestu stránkami, které budou informovat o postavení žen v asijských továrnách světových značek a možná některým vysvětlí, proč je tolik povyku když otvírají novou prodejnu firmy Nike.
Z podobného soudku, ovšem z větším nadhledem, je i stránka Human Cupital Software Solution, na které si můžete stáhnout software, simulující situaci, v níž Ind shání práci. Tentokrát moc relevantních informací nedostanete, ovšem na vlastní kůži si vyzkoušíte něco, čemu byste asi jinak nevěřili. Nebo ano?
Černým humorem par excellence je pak stránka v USA žijícího „barevného“ umělce Damali Aya Rent a negro. Na stránce si můžete pronajmout svého „negra“, seznámit se s jeho inteligencí i návyky a vyzkoušet si, jaké to je vyjít si s ním třeba do společnosti. Na stránce najdete recenze desítek spokojených zákazníků, jejichž věty stojí za to zprostředkovat – „Vzal jsem ho na večeři do klubu … a všichni se za námi otáčeli.“ Nebo „Představil jsem ji matce. Rodinná konverzace už nikdy nebyla nudná.“ Zkrátka, pronajmete-li si „negra“, váš nudný život se změní v napínavou jízdu plnou neočekávaných zvratů.