Reflex č. 7

Reportáž Jiřího X. Doležala o poslanci Jiřím Karasovi, který nedávno prosazoval zákaz interrupcí. Tomáš Feřtek strávil tři dny ve škole, v níž se vyučuje systémem Montessori. Jiří Šlitr by v těchto dnech oslavil osmdesáte narozeniny, jeho portrét přináší Jiří Černý. Na vandru tentokrát v Dillí a řada dalších článků...

Zde najdete kompletní obsah čísla 7 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Představovat pana poslance JUDr. ing. JIŘÍHO KARASE (KDU-ČSL) je myslím zbytečné, představil se veřejnosti sám. Pro české ženy zůstane nesmrtelným svou nedávnou iniciativou za zákaz interrupcí, pro český tisk zase udáním ve věci knihy Život Ježíše. Poté, co své trestní podání předal úřadům, požádal jsem jej o rozhovor. Zajímalo mne, co věcí sleduje. Reportáž z pera Jiřího X. Doležala.





Foto
Když strávíte dva tři dny ve škole, v níž se vyučuje systémem Montessori, připadají vám najednou nekonečné řeči o reformě školství jako nesmyslné žvanění. Všechno, o čem se mezi odbornou veřejností mluví snad už desetiletí jako o vzdáleném cíli reformy, tady vidíte jako na dlani v neproblematické, a hlavně fungující podobě. Přesto tři montessori školy u nás přežívají spolu s waldorfskými školami na okraji zájmu úřadů, v nedůstojném právním vakuu. Tak trochu existují i neexistují zároveň. Více Tomáš Feřtek.



Foto
Těžko najdete v Česku člověka, který si nikdy nezabroukal žádnou "ježkárnu" nebo "šlitrovku". Což je nade všechny pomníky. Oba takto všelidově poctění skladatelé napsali své nejlepší melodie pro divadlo, oba během pouhých deseti let a s nejlepšími textaři své doby. Jaroslavu Ježkovi vinou vrozených chorob život vymezil jen mozartovských pětatřicet roků. Naopak podkrkonošský vrcholový sjezdař a kulturní všeuměl JIŘÍ ŠLITR, který práva vystudoval v nejkratším termínu a podobně lehce kreslil, komponoval, hrál, zpíval a vůbec okouzloval, měl energie pro víc životů, než stihl rolí v efektní sólové pětiexpozici v Laterně magice. Čáry v jeho dlani však posléze běžely jinak. Teprve teď by mu bylo osmdesát. Portrét Jiřího Šlitra připravil Jiří Černý.

Foto
"Nelituj ničeho - jen toho, na co ti chyběla odvaha." Touto zásadou se při svém pobytu v Indii řídila ZUZANA TARABUSOVÁ (24). A odvaha jí moc nechyběla. Bez doprovodu procestovala velkou část země, ve slumu na předměstí Dillí učila indické děti angličtinu. Ve stejném městě také pět měsíců pracovala v obchodním oddělení velkého výrobce oděvů. Zaznamenal Jan Zvelebil.