Reflex č. 6

Co můžete dělat na severu, kde počet nezaměstnaných předstihl statistiky ze třicátých let minulého století, když je vám dvacet a nechcete bagrovat uhlí ani se přiotrávit v Chemopetrolu. Malebné městečko Chagford na jihu Anglie patří k místům, kde nedostatek hotovosti není zase takový problém. Na vandru v Georgetownu, causa Bill Gates a řada dalších témat a osobností v Reflexu č. 5.

Zde najdete kompletní obsah čísla 6 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Nový rok oslavily severní Čechy rekordem: počet nezaměstnaných zde předstihl statistiky ze třicátých let minulého století - tehdy se ovšem v hospodářské krizi zmítal celý svět. V Mostě nemá práci 23 procent lidí, v Litvínově o procento víc a optimisticky nevypadá ani budoucnost. Co tedy můžete na severu dělat, když je vám dvacet a chcete tak i žít? Více v reportáži Petra Holce.

Foto
Chybějí vám peníze a potřebujete vymalovat byt? Půjčit si auto? Zbavit zahradu plevele? Malebné městečko Chagford na jihu Anglie patří k místům, kde nedostatek hotovosti není zase takový problém. Místo liber zaplatíte jednoduše cíněnkami v poměru jedna k jedné. A dokonce to můžete udělat, i když právě žádné cíněnky nemáte. S nápadem přichází Jan Zvelebil.


Foto
Při prvním pobytu v USA Antonín Pavlíček myl nádobí a uklízel. Během druhého žil mezi politickou smetánkou - studoval na prestižní univerzitě. Přesto neztratil k "zemi svobody" kritický odstup. "Na všechno tam mají pravidla: tohle musíš, tohle nesmíš. A neptej se proč,"¨říká. "Kdo chce ve Státech pracovat, měl by vědět, že se tam nepracuje. Tam se dře. A všechno si musíte vybojovat". Zaznamenal Jan Zvelebil.

Foto
Před několika dny navštívil Prahu Bill Gates, nejen nebohatší muž světa, ale dnes nejštědřejší dárce v historii vůbec, když na dobročinné účely věnoval šedesát procent svého osobního jmění a chce postupně rozdat až devadesát procent majetku,aby jeho tři děti nežily zatíženy horou financí a mohly si samy v klidu podnikat. Hlavním cílem jeho cesty do Prahy bylo nastartování projektu na podporu vzdělávání Partners in Learning v České republice. Causu Bill Getes připravila Veronika Bednářová.