Reflex č. 4

V tomto čísle si můžete přečíst rozhovor se zpěvákem se skupiny Chinaski Michalem Malátným nebo příběh mladého detektiva, kterému se přihodil těžko uvěřitelný příběh. Rubrika Retro je tenrokrát věnována pražskému náměstí Václavák, na vandr jsme se podívali do íránského Teheránu a mimo jiné jsme se zabývali causou zpěvačky Evy Olmerové.

Zde najdete kompletní obsah čísla 4 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Všichni je znají, kupují jejich desky, zpívají písně o roce 1970 či o tom, že jaký si to uděláš takový to máš, přesto se skupina Chinaski až do¨sud ani jednou neobjevila na obálce žádného časopisu. Je to výjimečný paradox tuzemského show-businessu. Podobné paradoxy však v sobě ukrývá i zpěvák Michal Malátný (33), který se dodnes do telefonu představuje svým pravým jménem - Michal Novotný.



Foto
Mladý detektiv chytal v obchodním domech malé čórkaře i velké ryby. "Čím větší, tím víc mě práce bavila," vykládal mi. Jednou si ale spálil prsty. Přistihl tak velkou rybu, že ho stáhla na dno. Na policajty se totiž nesahá.





Foto
Boje o Václavák. Tak nazval události z ledna 1989 jeden z komunistických politiků. V jistém smyslu měl pravdu: šlo o první velkou otevřenou konfrontaci demokratické veřejnosti s komunistickou mocí po dvou desetiletích, která se odehrávala na nejznámějším českém náměstí.





Foto
"K cestě do Íránu mě inspiroval spolužák, se kterým jsem studovala ve Francii. Před návštěvou mě varoval, prý je tam nebezpečno a určitě mě zabijí, ale nakonec jsem do Íránu odcestovala a poznala i život uvnitř íránské rodiny," říká Jana Mejvaldová (30), učitelka na filozofické fakultě.





Foto
"V celé dosavadní historii české populární hudby a jazzu jsem měli jedinou zpěvačku skutečnéhě světového formátu - Evu Olmerovou," napsal rockový publicista Dan Vojtíšek. Jenomže svět se to nedozvěděl, i když žila o šestnáct, respektive patnáct let déle než SMithová i Holidayová. Na štítek svého posledního bytu si napsala: zasloužilá invalidní důchodkyně. Důchodu měla 1400 Kč.